MAE: modalităţile de control sanitar pentru reluarea circulaţiei dinspre Marea Britanie spre Franţa

Autorităţile franceze şi cele britanice au convenit ca, în cazul transportatorilor rutieri, testele antigen să poată fi realizate în puncte de depistare dedicate, instituite de autorităţile britanice, în condiţiile reluării limitată a circulaţiei, anunţă MAE.

404 afișări
Imaginea articolului MAE: modalităţile de control sanitar pentru reluarea circulaţiei dinspre Marea Britanie spre Franţa

Decizia se referă la obligativitatea prezentării unui test negativ pentru infecţia cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Franceze. Astfel, transportatorii rutieri vor putea să dispună de rezultate rapide şi să se îmbarce către Franţa dacă rezultatul testului este negativ.

În cazul unui test pozitiv, se va putea proceda la efectuarea unui test PCR pentru confirmarea sau infirmarea rezultatului obţinut iniţial. În cazul confirmării infectării cu noul coronavirus, conducătorul auto va trebui să intre în autoizolare timp de 10 zile pe teritoriul britanic, durata fiind calculată începând cu data rezultatului primului test. Autorităţile britanice vor organiza condiţiile de cazare pentru perioada de autoizolare, la încheierea căreia conducătorului auto îi va fi permisă intrarea pe teritoriul Franţei.

În prezent, sunt în curs de instalare punctele de testare pe teritoriul britanic.

Până la deblocarea situaţiei, autorităţile franceze solicită transportatorilor rutieri prezenţi în Marea Britanie să nu se deplaseze în comitatul Kent.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte, totodată, că, potrivit informaţiilor transmise public în cursul serii de 22 decembrie, de autorităţile franceze, începând cu data de 23 decembrie a.c., ora 00.01 (ora Franţei), există obligaţia de a prezenta un test negativ pentru infecţia cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării pentru toate categoriile de cetăţeni francezi şi cetăţeni ai Uniunii Europene, inclusiv cei români, precum şi pentru cetăţenii britanici sau din ţări terţe care au reşedinţa în Franţa, în Uniunea Europeană sau în alte state europene.

Toţi călătorii au obligaţia de a prezenta companiei aeriene, maritime sau feroviare un document eliberat de un laborator medical care să ateste rezultatul negativ al testului pentru COVID-19.

Sunt acceptate atât testele PCR, cât şi cele antigen care sunt sensibile la noua tulpină a coronavirusului. Lista testelor antigen acceptate poate fi regăsită aici: https://uk.ambafrance.org/Listes-des-tests-antigeniques-autorises-par-les-autorites-francaises-pour-l

Aceste reglementări rămân în vigoare până cel puţin pe 6 ianuarie 2021.

Cu privire la situaţia din punctele de aşteptare din Marea Britanie, Ministerul Afacerilor Externe precizează că la Dover a început testarea şoferilor de tir de către unităţi mobile, cu sprijinul armatei, în corturi special amenajate. Având în vedere numărul de camioane şi tiruri, se estimează că decongestionarea traficului va dura câteva zile.

La Folkestone, la intrarea către Eurotunnel, unde se află în aşteptare un număr mare de autocare, microbuze şi autoturisme personale, sunt în curs demersuri de organizare a protocolului pentru efectuarea testărilor şi anunţarea locaţiilor unde se vor efectua acestea.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că o echipă consulară a Ambasadei României la Londra se va deplasa miercuri la Folkestone pentru a acorda asistenţă de urgenţă cetăţenilor români, iar o echipă consulară a Ambasadei României la Paris se află, de la începutul zilei, la Calais, punctul de intrare in Franţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici