MAE, preocupat de tentativa de incendiere a unor magazine româneşti în Italia

MAE îşi exprimă preocuparea în legătură cu tentativele de incendiere a două magazine, proprietatea unor români din Italia, care au avut loc în ultimele 48 de ore, în urma unei infracţiuni condamnabile din Guidonia, precizând că în Italia trăiesc 1 mil de români din care 0,27% sunt condamnaţi.

29 afișări
Imaginea articolului MAE, preocupat de tentativa de incendiere a unor magazine româneşti în Italia

MAE, preocupat de tentativa de incendiere a unor magazine româneşti în Italia

Potrivit unui comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, ambasada României la Roma se află în legătură cu proprietarii celor două magazine şi cu autorităţile locale.

Niciuna dintre agresiuni nu s-a soldat cu victime, dar încercarea de incendiere de astăzi a dus la producerea de pagube materiale, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în comunicatul citat încălcarea legii şi infracţionalitatea şi consideră că cei responsabili de astfel de acte trebuie să fie judecaţi şi sancţionaţi conform legii şi normelor de drept.

"Totuşi, respingem în mod ferm culpabilizarea întregii comunităţi de români sau represaliile în orb, îndreptate împotriva unor oameni pentru că sunt români, acţiuni care contravin normelor şi principiilor statului de drept", precizează MAE

"Infracţionalitatea nu are cetăţenie, iar cetăţenia română nu înseamnă cetăţenie de infractor. Subliniem că potrivit statisticilor, în Italia trăiesc peste un milion de persoane. Raportat la această comunitate, doar 0,278 % sunt arestaţi sau condamnaţi. Adevărata contribuţie a comunităţii de români la societatea italiană este munca cinstită, care asigură aproximativ 1% din PIB-ul Italiei şi taxe la bugetul acestei ţări", susţine MAE.

MAE precizează că, inclusiv prin intermediul ambasadei de la Roma, urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Italia, acordând o atenţie specială comunităţii de români, şi face demersurile necesare pe lângă autorităţile italiene pentru a împiedica extinderea unor comportamente xenofobe, care doar ar grava situaţia şi ar afecta şi mai mulţi oameni nevinovaţi. În aceste condiţii, Ministerul român de externe lansează un apel public la responsabilitate, toleranţă şi respect reciproc, conchide comunicatul citat.

Citeşte şi:

Mai mulţi români, arestaţi în Italia în cazul unui viol

Unul dintre românii arestaţi după comiterea unui viol la Roma a recunoscut fapta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici