MAE: Tratamentul autorităţilor R. Moldova faţă de cetăţenii români - inacceptabil

MAE consideră că tratamentul aplicat de autorităţile moldovene cetăţenilor români este inacceptabil şi neconform cu statutul acestora de cetăţeni europeni, cu normele Uniunii Europene la care Republica Moldova doreşte să adere şi cu principiile de ocrotire a drepturilor fundamentale ale omului.

12 afișări
Imaginea articolului MAE: Tratamentul autorităţilor R. Moldova faţă de cetăţenii români - inacceptabil

MAE: Tratamentul autorităţilor R. Moldova faţă de cetăţenii români - inacceptabil

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea faţă de recentele acţiuni de obstrucţionare a accesului unor cetăţeni români în Republica Moldova, se arată într-un comunicat oficial remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, "prin Ambasada României la Chişinău, MAE a solicitat clarificări autorităţilor de la Chişinău în legătură cu motivele care au determinat returnarea unor cetăţeni români de la frontieră".

MAE consideră că acest tratament aplicat cetăţenilor români este inacceptabil şi neconform cu statutul acestora de cetăţeni europeni, cu normele Uniunii Europene la care Republica Moldova doreşte să adere şi, cu atât mai mult, cu principiile de ocrotire a drepturilor fundamentale ale omului care stau la baza unor organizaţii internaţionale din care ambele state fac parte.

"Subliniem că regimul de călătorii al cetăţenilor români în Republica Moldova este reglementat prin Acordul de facilitare a vizelor între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Respectarea strictă a Acordului de către autorităţile de la Chişinău este absolut necesară, în vederea îndeplinirii obiectivului asumat de acestea şi sprijinit ferm de România, privind viitoarea liberalizare a regimului de vize între UE şi Republica Moldova", se arată în comunicat.

MAE subliniază că România, ca stat membru UE, îşi construieşte relaţia cu ţările vecine, inclusiv cu Republica Moldova, respectând întru totul normele şi principiile europene.

"În aceste condiţii, MAE respinge orice acuzaţie la adresa României care este formulată în actualul context electoral din Republica Moldova şi solicită ca cetăţenii români să fie trataţi cu respect şi în conformitate cu normele europene şi cu acordurile în vigoare", susţine Ministerul de Externe.

Poziţia exprimată de MAE vine la scurt timp după ce ministrul Cristian Diaconescu a declarat, la Arad, că, în acest moment, se transmit note verbale Ministerului de Externe din Republica Moldova, aşteptându-se reacţii din partea autorităţilor de la Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici