MAE trece la deplasări cu companii low-cost, iar ambasadele nu mai fac "taximetrie" pentru delegaţii

Bilete de avion de la companii low-cost, telefonie prin Internet, renegocierea chiriilor şi reducerea consumului la utilităţi sunt măsuri de criză luate la MAE, a anunţat luni ministrul Baconschi, adăugând că delegaţiile româneşti în străinătate nu vor mai avea transport gratuit de la ambasadă.

59 afișări
Imaginea articolului MAE trece la deplasări cu companii low-cost, iar ambasadele nu mai fac "taximetrie" pentru delegaţii

MAE trece la deplasări cu companii low-cost, iar ambasadele nu mai fac "taximetrie" pentru delegaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministerul de Externe a operat deja o serie de reduceri de personal şi de cheltuieli materiale. De exemplu, am solicitat încă de acum câteva luni tuturor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare stabilirea unor măsuri pentru reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în structura bugetară pe 2010. În urma acestor măsuri se poate realiza o reducere a cheltuielilor de 1.273.459, dolari respectiv de 564.772 euro", a spus ministrul, luni, într-o conferinţă de presă de bilanţ la şase luni de mandat.

Baconschi a anunţat, totodată, că delegaţiile româneşti care se deplasează în străinătate nu vor mai beneficia de transport din partea ambasadelor.

"Am trecut în parcul rece al misiunilor toate maşinile care puteau fi trecute din parcul activ în parcul rece pentru a reduce şi consumul de carburanţi. (...) Am reuşit să aplicăm - nu ştiu dacă peste tot - o regulă care deja apăruse pe hârtie, şi anume ca ambasadele noastre să nu mai facă servicii gratuite de taximetrie pentru numeroasele delegaţii române care se deplasează în străinătate. Cutuma aceasta era. Din motive dictate de circumstanţele economico-financiare, fiecare delegaţie, indiferent de instituţia trimiţătoare, ar trebui să-şi plătească deplasările auto şi să nu se mai bazeze pe parcul auto al ambasadelor noastre", a anunţat ministrul.

Baconschi a menţionat şi alte măsuri de reducere a cheltuielilor, printre care renegocierea contractelor de închiriere, tăierea cheltuielilor pentru utilităţi, bilete de avion la companii low-cost şi telefonie prin Internet.

"Printre măsurile de reducere a cheltuielilor materiale la misiuni se numără: în cazul spaţiilor închiriate ale căror contracte expiră în 2010 sau ale căror chirii sunt recalculate pe anul acesta, vom urmări alegerea unor locaţii mai puţin costisitoare sau diminuarea chiriilor. Am trecut - şi vom generaliza, pe cât posibil - achiziţionarea biletelor de avion de la companiile low-cost. Şi compania Tarom a venit cu o propunere cu preţuri de criză, deci mult mai rezonabile", a spus ministrul.

El a anunţat că din luna septembrie MAE va trece "la un sistem stabil de abonamente de comunicare telefonică prin Internet".

"Abonamentele la telefonie fixă şi mobilă ale diplomaţilor români de la misiuni au fost drastic reduse atât ca formulă negociată cu provider-ul cât şi ca număr. Am redus cu 10 până la 20 la sută consumul la utilităţi - apă, energie electrică - inclusiv la locuinţele închiriate", a mai spus Baconschi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici