Mafia siciliană face mai mulţi bani din jocurile de noroc online decât din traficul de droguri: două miliarde de euro pe an

Două miliarde de euro într-un an sau 228.000 de euro de venituri ilegale pe oră: în Sicilia (Italia), afacerile cu jocurile ilegale, fizice şi online, au depăşit traficul de droguri şi reprezintă astăzi cel mai mare venit pentru crima organizată.

Urmărește
2395 afișări
Imaginea articolului Mafia siciliană face mai mulţi bani din jocurile de noroc online decât din traficul de droguri: două miliarde de euro pe an

Mafia siciliană face mai mulţi bani din jocurile de noroc online decât din traficul de droguri: două miliarde de euro pe an

Bani mulţi intră zilnic în cuferele cartierelor mafiote, în special în Palermo şi Catania, exploatând pasiunea sicilienilor pentru jocurile de noroc. Un fenomen, al jocului, care afectează unul din patru cetăţeni de pe insulă şi care, potrivit experţilor, este o consecinţă directă a dependenţei de digital a celor mai tineri, cu 43% dintre copiii între 10 şi 21 de ani conectaţi la reţea peste 3 ore pe zi.

Criptomonedele, greu de urmărit

Nevoia de a fi conectat devine astfel anticamera pentru dezvoltarea dependenţei de jocuri de noroc, unul dintre cele mai fertile terenuri pentru crima organizată, capabilă să „spele” până la 150 de milioane de euro pe lună.

Bani ţinuţi în paradisuri fiscale, gata să fie reintroduşi în ţesutul economic sănătos, fără a risca, de exemplu, ca încărcăturile (cazul drogurilor) să fie confiscate de poliţie. Este nevoie doar de un computer şi de o conexiune rapidă la reţea, pentru „măcina” milioane de euro pe zi.

Investiţie minimă pentru un profit maxim. „Asociaţiile mafiote sunt dedicate jocurilor de noroc şi pariurilor, respectiv în sectorul jocurilor de noroc şi pariurilor.  Un alt indiciu asupra capacităţii mafiei de a profita de oportunităţile oferite de globalizare se regăseşte în utilizarea criptomonedelor, precum bitcoin şi, mai nou, Monero2, care nu permit urmărirea uşoară”, spun autorităţile italiene, preluate site-ul repubblica.it, conform portalului playresponsibly.ro.

Malta, paradisul mafioţilor

Inima era insula Malta, cu servere ilegale prin care trec miliarde de pariuri şi jocuri gestionate de clanuri. După 5 ani, chiar şi cu sute de case de pariuri confiscate şi zeci de site-uri închise, fosta colonie britanică rămâne în continuare punctul de referinţă pentru zona gri a jocurilor. Nu numai pentru Cosa Nostra, ci şi pentru 'ndrine şi Camorra, celelalte două mari clanuri de mafioţi.

În cea mai recentă operaţiune, din noiembrie anul trecut, au fost eliminate afacerile familiilor La Noce şi Passo di Rigano. Numai cele două clanuri au câştigat 14 milioane de euro pe lună din pariuri pe platformele malteze. 

În ultimul an, unul din patru sicilieni între 18 şi 74 de ani şi-a încercat norocul pe web, cu o creştere de 13,4 la sută faţă de 2020 şi cu peste 60 la sută faţă de 2019. Tradus în cifre, pe o audienţă de aproape 3 şi jumătate de milion de adulţi, 883.000 frecventează site-uri de loterie şi pariuri conform datelor Audiweb. Cifre care fotografiază partea legală a fenomenului, la care trebuie adăugate apoi zecile de mii de pariori şi dependenţi de jocuri de noroc care preferă de pe urma circuitului ilegal.

Pandemia a inversat proporţiile dintre pariurile fizice şi cele făcute în faţa computerelor, tabletelor şi telefoanelor mobile. Aceştia din urmă monopolizează 74,5% din colecţia totală, Palermo fiind lider în clasamentul oraşelor de pe insulă cele mai predispuse la jocurile de noroc online, cu un miliard şi 400 de milioane cheltuiţi online în primul an al pandemiei.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici