Magistraţii arată că scăderea pensiilor şi salariilor va genera un val "enorm" de plângeri civile

Liderul Asociaţiei Magistraţilor Pensionaţi din România, judecătorul Lucian Popescu, avertizează că legile privind scăderea pensiilor şi salariilor vor genera un val "enorm" de plângeri la instanţele care soluţionează litigiile de muncă, ce vor supraîncărca aceste instanţe.

24 afișări
Imaginea articolului Magistraţii arată că scăderea pensiilor şi salariilor va genera un val "enorm" de plângeri civile

Magistraţii arată că scăderea pensiilor şi salariilor va genera un val "enorm" de plângeri civile (Imgine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Liderul Asociaţiei Magistraţilor Pensionaţi din România, judecătorul Lucian Popescu, a arătat, joi, în cadrul unei conferinţe, că legea privind diminuarea pensiilor "este esenţial neconstituţuională şi vădit nelegală" şi a acuzat că încalcă "într-un mod absolut barbar" toate principiile şi normele pe care s-a clădit civilizaţia juridică europeană în ultimii două mii de ani.

Popescu a precizat că legile scăderii pensiilor şi salariilor vor genera un val "enorm" de plângeri la instanţele care soluţionează litigiile de muncă, arătând că instanţele care se ocupă de litigiile de muncă vor fi supraîncărcate în acest caz.

"Ţineţi seama de faptul că va veni un val enorm de plângeri la instanţe. La secţia de litigii de muncă de la Tribunalul Capitalei dacă te duci acum să introduci o cerere oarecare, primeşti termen în luna noiembrie sau decembrie. Imaginaţi-vă ce termene se vor da după valul de cereri sau plângeri în urma acestor legi. Se vor da termene peste un an", a ţinut să adauge Popescu.

Despre proiectele de lege privind diminuarea pensiilor, Popescu a arărat că "legea nu ţine seama de practica constantă, veche, a Curţii Constituţionale", solicitând astfel ca CC "să îşi menţină practica şi punctul de vedere şi să constate că ceea ce se doreşte a se face de către acest Guvern este iresponsabil şi incapabil".

"Această lege a pensiilor încalcă în mod grosolan practica Curţii Europene a Drepturilor Omului. Sunt numeroase speţe care arată în mod limpede că pensia constituie un drept de proprietate ce nu poate fi în niciun mod atacat sau diminuat. Se probează de asemenea că statul nu are nicio justificare, chiar pentru aşa-zise motive de natură economică, să atace şi să diminueze cuantumul pensiilor fără o justificare foarte serioasă, fără o despăgubire corespunzătoare, şi cu atât mai mult pe timp nelimitat", a mai arătat judecătorul Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici