Magistraţii cu o vechime de 25 de ani se pot pensiona la 60 de ani

Vârsta de pensionare pentru magistraţi a fost egalizată la 60 de ani atât pentru femei, cât si pentru bărbaţi, pentru judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură.

1 afișare
Imaginea articolului Magistraţii cu o vechime de 25 de ani se pot pensiona la 60 de ani

Magistraţii cu o vechime de 25 de ani se pot pensiona la 60 de ani

După împlinirea acestei vârste, până la 65 de ani, magistraţii pot fi menţinuţi în funcţie doar cu avizul anual al Consiliului Superior al Magistraturii.

Guvernul a adoptat joi o Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea legilor justiţiei, denumire sub care sunt cunoscute Legea 303/2004, Legea 304/2004, Legea 567/2004 şi OUG 27/2006, aprobată şi modificată prin Legea 45/2007.

"În calitate de stat membru al UE, România are obligaţia implementării directivei europene privind egalizarea vârstelor de pensionare între femei şi bărbaţi, în cazul pensionării judecătorilor, procurorilor şi personalului auxiliar", a declarat ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu.

Totodată, ca urmare a observaţiilor cuprinse în raportul Comisiei Europene din iunie anul acesta, Guvernul a decis eliminarea accesului în magistratură fără concurs.

Aceste prevederi vor intra în vigoare la 1 iunie 2008.

O altă modificare adoptată prin această Ordonanţă de Urgenţă vizează eliminarea deficitului de personal la parchetele şi instanţele mici şi crearea unei "supape prin care să fie suplinită lipsa de personal în anumite posturi privind procurorii şi judecătorii detaşaţi", potrivit ministrului Justiţiei.

În acest scop au fost create posturi noi pentru magistraţi la instanţe şi parchete, ca fond de rezervă care urmează să fie repartizat, prin ordin al ministrului Justiţiei, instanţelor şi parchetelor grav afectate de numărul posturilor vacante temporar.

Ministerul Justiţiei va continua să gestioneze bugetul instanţelor în calitate de ordonator principal de credite până la 1 ianuarie 2009.

Alte modificări aduse legilor justiţiei se referă la recunoaşterea vechimii în magistratură pentru noi categorii de personal.

Au fost transpuse prevederi ale hotarârilor Consiliului National pentru Combaterea Discriminării (59/2007) privind recunoaşterea vechimii în magistratura pentru categorii de personal cu pregătire juridică nereglementate anterior: ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii
superioare juridice, personalul de probaţiune cu studii juridice.

Totodată, OUG reglementează drepturile magistraţilor detaşaţi la instituţii europene sau internaţionale pentru acţiuni în interesul serviciului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici