MAI a decis să înlocuiască elicopterul SMURD de la Arad, care s-a defectat

Ministerul Administraţiei şi Internelor a decis, marţi, să înlocuiască elicopterul din dotarea unităţii aeriene SMURD de la Arad, după ce aparatul s-a defectat.

295 afișări
Imaginea articolului MAI a decis să înlocuiască elicopterul SMURD de la Arad, care s-a defectat

UPDATE: MAI a decis să înlocuiască elicopterul SMURD de la Arad, care s-a defectat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Prefectura Arad, "pentru a nu suspenda pe o perioadă mare activitatea unităţii aeriene SMURD, Ministerul Administraţiei şi Internelor a luat astăzi (marţi - n.r.) decizia de a trimite la Arad miercuri, 11 ianuarie, un alt elicopter care să poată fi folosit pentru intervenţii până va fi remediată defecţiunea la cel aflat în dotarea SMURD".

Sursa citată precizează că "în cadrul intervenţiilor prioritară este siguranţa pacienţilor transportaţi, precum şi a echipajului, acesta fiind principalul motiv pentru care s-a luat decizia de a nu mai efectua zboruri".

Unitatea aeriană SMURD inaugurată la Arad la sfârşitul lunii noiembrie, pentru a deservi tot vestul ţării, nu mai este operaţională de zece zile pentru că elicopterul primit de la Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a defectat, însă informaţia nu a fost dată publicităţii până marţi.

Întrebaţi de corespondentul MEDIAFAX de ce s-a decis înlocuirea elicopterului abia la zece zile de la defectare, reprezentanţii Prefecturii Arad au spus că, iniţial, s-a crezut că problema tehnică va fi soluţionată mult mai repede.

"Se estimase că va dura doar câteva zile până la remedierea defecţiunii. Din păcate, va mai dura alte câteva zile şi MAI a decis să nu mai ţină suspendată activitatea unităţii aeriene SMURD", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Ramona Creţu.

Elicopterul de tip EC 135 care se află în dotarea unităţii aeriene SMURD care deserveşte şase judeţe din vest s-a defectat de Anul Nou, în timpul unui zbor de verificare, iar de atunci nu a mai avut nicio intervenţie.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Arad, defecţiunea a survenit pe fondul uzurii unei piese.

"S-a constatat o defecţiune tehnică, una cauzată de uzura unei piese care a fost comandată între timp. Sunt aşteptaţi la Arad reprezentanţii producătorului elicopterului pentru a face reparaţiile necesare. Astfel de situaţii sunt inerente, mai ales că aparatul de zbor nu era unul nou", declara, marţi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Ramona Creţu.

Oficialii locali au spus că va mai dura câteva zile până când elicopterul va fi reparat şi va putea să fie folosit din nou.

De la inaugurarea bazei aeriene SMURD de pe aeroportul din Arad, care a avut loc în 26 noiembrie 2011, elicopterul a intervenit în 16 cazuri medicale grave.

Noua unitate SMURD a fost inaugurată în prezenţa ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, şi a lui Raed Arafat.

Unitatea deserveşte judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Bihor şi Sălaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici