MAI a luat măsuri suplimentare pentru alegerile de duminică

Ministerul Administraţiei şi Internelor a luat măsuri de suplimentare a forţelor de ordine, comparativ cu cele implicate în primul tur de scrutin, pentru buna desfăşurare a turului doi al alegerilor pentru preşedintele României, fiind angrenaţi în misiuni peste 60.700 de angajaţi MAI.

16 afișări
Imaginea articolului MAI a luat măsuri suplimentare pentru alegerile de duminică

MAI a luat măsuri suplimentare pentru alegerile de duminică (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Dintre cei peste 60.700 de angajaţi MAI, 32.434 sunt poliţişti, 12.128 jandarmi, 3.872 sunt poliţişti de frontieră, 6.360 lucrători ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, 601 de la alte structuri, iar 1.383 sunt de la unităţi de învăţământ ale MAI. De asemenea, în aceste activităţi sunt implicaţi şi 4.209 de poliţişti comunitari.

Misiunile angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor constau în paza secţiilor de votare (33.979 de lucrători), asigurarea ordinii publice (18.057), iar din rezerva de ordine publică fac parte 4.547 de cadre.

În ziua alegerilor, Poliţia Română va organiza, atât individual, cât şi împreună cu Autoritatea Rutieră Română, 842 filtre în vederea prevenirii turismului electoral.

Sâmbătă, la nivel naţional, au fost înregistrate 54 infracţiuni, pentru care sunt cercetate 77 de persoane şi au fost aplicate 46 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 36.950 lei.

Cele mai multe infracţiuni au fost comise pe raza judeţelor Dâmboviţa, Teleorman, Botoşani Argerş, Brăila şi Ilfov şi privesc fapte prevăzute de O.U.G nr. 95/2009 privind modificarea şi completarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României (oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze) sau de art. 209 Cod penal (furtul sau dispariţia unor mijloace de propagandă electorală).

Cele mai multe sancţiuni contravenţionale s-au aplicat în judeţul Galaţi, urmat de judeţele Olt, Hunedoara, Braşov, Dâmboviţa şi Satu Mare.

Ministerul Administraţiei şi Internelor precizează că va acţiona ferm faţă de orice încălcare a legii şi va manifesta echidistanţă indiferent de calitatea celor care încalcă normele legale în vigoare.

De asemenea, MAI recomandă cetăţenilor să respecte legea şi să anunţe la numărul unic de urgenţă 112 orice faptă care încalcă reglementările electorale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici