Mai multe cartiere din Constanţa, fără apă din cauza unei avarii provocate de o firmă de construcţii

Aproape jumătate din locuitorii oraşului Constanţa au rămas fără apă potabilă la robinete după ce muncitorii unei firme care lucrează la construcţia unei benzinării au avariat cu un excavator conducta magistrală de alimentare cu apă a zonei de sud a Constanţei.

173 afișări
Imaginea articolului Mai multe cartiere din Constanţa, fără apă din cauza unei avarii provocate de o firmă de construcţii

Mai multe cartiere din Constanţa, fără apă din cauza unei avarii provocate de o firmă de construcţii (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa, avaria s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri, pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona podului IPMC, unde firma Tiragram a început construcţia unei benzinării.

Muncitorii care lucrau în zonă au avariat cu un excavator conducta magistrală, mai multe cartiere din zona de sud a oraşului rămânând fără apă potabilă.

Astfel, sunt afectaţi locuitorii din cartierele Palas, IC Brătianu, Medeea, CET şi Anda, în timp ce locuitorii cartierelor Km 4 -5, Km 5 şi Viile Noi vor avea apă cu presiune scăzute.

Daune de 800. 000 lei, reparaţiile vor fi gata în cursul acestei nopţi

Potrivit purtătorului de cuvânt al RAJA Constanţa, Irina Oprea, doi experţi independenţi au ajuns miercuri dimineaţă în zona avariei pentru a face evaluările pentru execuţia lucrărilor, dar şi pentru pierderile de apă suferite de regia de apă.

Din primele estimări, valoarea reparaţiilor se ridică la aproximativ 800.000 de lei, lucrările presupunând înlocuirea unui tronson din magistrală pe o lungime de aproximativ 20 de metri, dar şi realizarea ancorajului de protecţie din beton armat.

Irina Oprea a precizat că lucrările de reparaţii vor dura mai mult pentru că betonul turnat are nevoie de cel puţin 10 - 12 ore pentru a se întări.

"În condiţiile în care, din punct de vedere tehnic, nu mai există şi alte avarii ascunse pe tronsonul magistralei în zona avariei, specialiştii estimează finalizarea lucrărilor în cursul acestei nopţi", a mai spus reprezentantul RAJA.

Reprezentanţii RAJA Constanţa spun că incidentul nu s-ar fi produs dacă firma de construcţii ar fi ţinut cont şi s-ar fi conformat cerinţelor regiei de apă. Astfel, în luna iunie a acestui an societatea a cerut un aviz de principiu de la regie şi i s-a adus atunci la cunoştinţă faptul că în zonă se află magistrala de alimentare, iar pentru obţinerea avizului necesar începerii lucrărilor este nevoie de realizarea unui proiect şi de execuţia lucrărilor de protecţie a conductei.

"Mai mult, firma avea obligaţia ca după realizarea acestor lucrări să vină cu proiectul viitoarei contrucţii - staţia Peco, refăcut în conformitate cu cerinţele RAJA pentru a obţine avizul pentru construire", spune purtătorul de cuvânt al RAJA.

Potrivit acesteia, fără să ţină cont de cerinţele RAJA, Tiragram a demarat lucrările la începutul acestei luni, iar în 2 octombrie o echipă a regiei de apă formată din jurişti şi reprezentanţi ai Departamentului tehnic s-a deplasat la faţa locului şi a încheiat o notă de constatare semnată şi de către reprezentanţi ai firmei Tiragram, dar şi de constructor, prin care aceştia îşi luau angajamentul că vor stopa lucrările, vor asigura realizarea protecţiei pentru magistrală şi vor depune toate actele pentru obţinerea avizului necesar pentru a intra în legalitate.

O săptămână mai târziu, în 8 octombrie, pentru că firma a continuat lucrările şi nu a respectat nota de constatare, RAJA a trimis către Tiragram o notificare prin executor judecătoresc, de stopare a lucrărilor. În plus, în 9 octombrie a fost transmisă şi către Inspectoratul în Construcţii o notificare prin care regia de apă solicita să fie luate măsurile pentru întreruperea lucrărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici