Mai multe ONG-uri cer Parlamentului să respingă propunerea privind redefinirea familiei: Are potenţialul de a genera o întreagă campanie bazată pe homofobie

78 de organizaţii neguvernamentale cer Parlamentului să respingă iniţiativa privind revizuirea Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat, un referendum pe această temă organizat în ziua alegerilor parlamentare putând deturna procesul electoral.

948 afișări
Imaginea articolului Mai multe ONG-uri cer Parlamentului să respingă propunerea privind redefinirea familiei: Are potenţialul de a genera o întreagă campanie bazată pe homofobie

Mai multe ONG-uri cer Parlamentului să respingă propunerea privind redefinirea familiei: Are potenţialul de a genera o întreagă campanie electorală bazată pe homofobie

Potrivit unui comunicat de presă emis de Asociaţia ACCEPT, luni, organizaţiile semnatare consideră că iniţiativa nu este oportună şi contravine standardelor de dreptuile omului asumate de statul român şi garantate prin Constituţie. Mai mult, organizarea unui referendum pe această temă în aceeaşi zi în care au loc alegerile parlamentare ar urmări deturnarea procesului electoral şi ar distrage atenţia de la dificultăţile majore cu care se confruntă familiile din România.

"Iniţiativa urmăreşte substituirea instituţiilor civile ale statului, instituţii deschise tuturor cetăţenilor, şi redefinirea acestora din perspectiva religioasă majoritară. Chiar mai îngrijorător este că aceste organizaţii vizează modificarea Constituţiei concomitent cu alegerile parlamentare din 2016, folosind deseori un discurs instigator la ură care are potenţialul de a genera o întreagă campanie electorală bazată pe homofobie şi nu pe proiecte politice. Acest fapt creează un risc major pentru siguranţa persoanelor LGBT atât în spaţiul public, cât şi în mediul profesional, educaţional sau în interacţiunea cu autorităţile publice", se arată în comunicat.

Organizaţiile neguvernametale cer Parlamentului să aibă în vedere faptul că modificarea articolului 48 din Constituţie nu ar aduce efecte juridice imediate în folosul persoanelor heterosexuale căsătorite sau care intenţionează să se căsătorească, nu îmbunătăţesc condiţia familiei în societate şi riscă să scoată în afara protecţiei constituţionale cuplurile heterosexuale, dar necăsătorite, care nu au copii sau care au copii născuţi în afara căsătoriei, familiile monoparentale şi cele extinse în care bunicii sau alte rude apropiate cresc copii.

"Rolul Parlamentului este acela de a promova un dialog consolidat, responsabil şi tolerant în privinţa minorităţilor, ceea ce nu se poate realiza în contextul unui vot popular asupra unui subiect în care populaţia nu are acces la informaţie suficientă şi echilibrată pentru a putea formula o decizie. Reamintim membrilor Parlamentului că referendumul local trebuie anunţat cu minim 20 de zile înainte de organizarea lui. Parlamentul nu trebuie să ignore un minim standard democratic, prin organizarea unui referendum naţional cu o campanie mai scurtă de informare decât cea reglementată pentru consultarea populaţiei la nivel local", se mai arată în comunicatul de presă.

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliţia pentru familie, însoţit de trei milioane de semnături. Iniţiatorii îşi motivează demersul prin faptul că susţin "normalitatea" şi susţin că abordarea "fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice" arată că "normalitatea" poate fi doar o familie heterosexuală, având în vedere că "specia umană nu poate supravieţui altfel".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că partidul nu susţine organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, arătând că aşteaptă ca senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean să dea explicaţii şi să retragă proiectul depus.

'Ştiu că a fost iniţiativa unui coleg, PSD nu o susţine'', a subliniat el, adăugând că îi aşteaptă pe iniţiatori să dea explicaţii şi să retragă proiectul depus joi.

Senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean au depus joi la Senat un proiect de lege care prevede că românii sunt chemaţi la urne în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire a Constituţiei, iar cheltuielile de organizare se suportă din bugetul pentru 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici