Maior: Ca director SRI vreau să-mi exprim regretul pentru greşeli şi erori din trecut

George Maior susţine într-un mesaj aniversar că, la 20 de ani de la înfiinţarea SRI, în calitate de director al acestei instituţii doreşte să-şi exprime regretul pentru anumite "greşeli şi erori ale trecutului", precizând că mecanismele actuale nu mai permit repetarea unor astfel de situaţii.

94 afișări
Imaginea articolului Maior: Ca director SRI vreau să-mi exprim regretul pentru greşeli şi erori din trecut

Maior: Ca director SRI vreau să-mi exprim regretul pentru greşeli şi erori din trecut (Imagine. Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"În cele două decenii de existenţă, SRI a trebuit să se desprindă de fosta Securitate şi să treacă printr-un proces radical de modernizare. Am ajuns într-un moment în care ruptura de trecut a devenit definitivă şi irevocabilă, la capătul unei tranziţii dificile şi anevoioase, o adevărată trecere prin «furcile caudine» ale drumului spre democraţie. Predarea dosarelor fostei Securităţi către CNSAS a reprezentat despărţirea definitivă de un trecut controversat şi procesul prin care am redat societăţii o parte din istoria sa tumultoasă", susţine George Maior într-un discurs aniversar remis, joi, MEDIAFAX.

Maior susţine în mesajul aniversar că "evoluţia SRI în ultimii 20 de ani nu putea fi diferită de cea a naţiunii române, dimpotrivă, ea a fost conectată indisolubil cu modernizarea statului şi societăţii româneşti, cu toate sincopele şi dificultăţile pe care o asemenea tranziţie le-a presupus".

"La douăzeci de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii, ca director al acestei instituţii, doresc să-mi exprim regretul pentru anumite greşeli şi erori ale trecutului şi să vă asigur că mecanismele actuale nu mai permit repetarea unor astfel de situaţii", se arată în mesajul lui George Maior.

Potrivit acestuia, "transformarea SRI într-un serviciu modern al unui stat de drept a însemnat o reconstrucţie a reflexelor colective şi individuale, a mentalităţilor, a modului de a acţiona".

George Maior mai spune că SRI este în prezent "un serviciu tânăr, dinamic, dar şi o instituţie de prestigiu a comunităţii euroatlantice de informaţii, un contributor important la securitatea naţională şi europeană".

"Dincolo de ruptura de trecut, lucrăm astăzi într-o nouă logică de securitate, avem alte ameninţări şi vulnerabilităţi a căror dinamică trebuie să o anticipăm în mod adecvat. Într-un secol al vitezei şi abundenţei informaţiilor, trebuie să ştim să ne dezvoltăm capacitatea de reacţie rapidă şi să ne folosim resursele într-un mod integrat astfel încât să putem furniza cunoaştere strategică decidenţilor", spune Maior.

Potrivit acestuia, cel mai mare beneficiu în timp al procesului actual de transformare este evoluţia SRI dintr-o instituţie statică, conservatoare, într-un serviciu dinamic, flexibil şi adaptabil provocărilor actuale în domeniul securităţii.

George Maior mai spune că SRI are toate atuurile care să-i permită să acţioneze într-un mediu în schimbare, "în care distincţia intern-extern devine tot mai difuză, iar ameninţările se manifestă rapid şi interdependent".

"De aceea, este necesar să sprijinim dezvoltarea unui parteneriat extins cu mediul politic, societatea civilă şi comunitatea naţională de informaţii care să ne permită dezvoltarea unui nou cadru normativ al securităţii naţionale, adaptat dinamicii actuale a ameninţărilor şi statutului României de stat membru NATO şi UE", susţine Maior.

"Suntem o instituţie puternică, independentă şi neutră din punct de vedere politic şi am devenit o parte importantă a proceselor de consolidare a democraţiei şi statului de drept în România", se mai arată în mesajul aniversar al directorului SRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici