Managerul interimar al Maternităţii Giuleşti, audiat la Parchetul instanţei supreme

Managerul interimar al Maternităţii Giuleşti, Victoria Nicolau, s-a prezentat, luni, la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiată în dosarul privind incendiul din 16 august, în urma căruia au murit cinci bebeluşi şi alţi şase au fost grav răniţi.

31 afișări
Imaginea articolului Managerul interimar al Maternităţii Giuleşti, audiat la Parchetul instanţei supreme

Managerul interimar al Maternităţii Giuleşti, audiat la Parchetul instanţei supreme (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Procurorii Parchetului instanţei supreme continuă, luni, audierile în cazul incendiului din 16 august, de la Maternitatea Giuleşti.

Potrivit unor surse judiciare, la audieri au fost chemaţi mai mulţi angajaţi ai Maternităţii Giuleşti.

Totodată, o echipă de procurori de la Parchetului instanţei supreme va pleca, luni, la Insemex Petroşani, pentru a discuta despre expertiza în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, au precizat sursele citate.

Victoria Nicolau a fost audiată şi în 25 august de procurorii Parchetului instanţei supreme, în cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti. Anchetatorii i-au solicitat atunci să depună o serie de acte.

Şi fostul manager al Maternităţii Giuleşti Bogdan Marinescu a fost audiat, în 25 august, de procurori, el depunând mai multe documente legate de repartizarea atribuţiilor angajaţilor spitalului.

"Fostul manager nu are calitate procesuală şi urmează să fie audiat", spunea atunci Marius Iacob, şeful Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme.

Totodată, în 25 august au fost audiaţi patru din cei nouă părinţi ai bebeluşilor de la Maternitatea Giuleşti. Doi dintre aceştia s-au constituit parte civilă, urmând să precizeze sumele pe care le solicită ca despăgubiri. Unul dintre părinţi a declarat în faţa procurorilor că nu se constituie parte civilă şi nu doreşte niciun fel de despăgubire.

În cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost arestată, marţi, asistenta Florentina Cîrstea, cea care era responsabilă cu supravegherea micuţilor în seara de 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de terapie intesivă a maternităţii. Cîrstea a contestat la Tribunalul Bucureşti măsura preventivă, instanţa urmând să ia o decizie luni, 30 august.

De asemenea, procurorii de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus, în 27 august, începerea urmăririi penale faţă de Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giuleşti, pe care îl acuză de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave. Procurorii l-au reţinut pe Dima pentru 24 de ore, însă Judecătoria Sectorului 6 a decis ca acesta să fie cercetat în libertate. Decizia instanţei a fost contestată de procurori la Tribunalul Bucureşti şi va fi luată în discuţie în 2 septembrie.

Totodată, procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.

Anchetatorii aşteaptă concluziile preliminare ale expertizei realizate de specialiştii de la Insemex Petroşani, în funcţie de care s-ar putea lua şi alte măsuri, potrivit lui Iacob.

Cinci bebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Cei şase bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei. Medicul Victoria Nicolau a fost desemnată manager interimar la Maternitatea Giuleşti, în locul fostului director Bogdan Marinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici