MApN a trimis Preşedinţiei o plângere prelabilă în care se cere ANULAREA decretului de prelungire a mandatului şefului Statului MajoR: Trebuia parcursă procedura ca la numire

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea decretului de prelungire a mandatului şefului Statului Major, precizând că trebuia parcursă aceeaşi procedură ca la numire, respectiv propunerea să vină de la ministru.

6026 afișări
Imaginea articolului MApN a trimis Preşedinţiei o plângere prelabilă în care se cere ANULAREA decretului de prelungire a mandatului şefului Statului MajoR: Trebuia parcursă procedura ca la numire

MApN a trimis Preşedinţiei o plângere prelabilă în care se cere anularea decretului pentru Nicolae Ciucă

Ministerul Apărării Naţionale a depus, marţi, o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării.

"În motivaţia documentului, M.Ap.N. susţine faptul că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”", arată Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naţionale şi cu avizul Prim-Ministrului.

În acest caz, arată MApN, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

"În document, a fost evidenţiat precedentul juridic, prin faptul că Preşedintele României a prelungit mandatul Şefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi avizul prim-ministrului", potrivit sursei citate.

Ministerul Apărării a transmis către Preşedinţie o plângere prealabilă prin care cere anularea decretului de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, urmând ca, dacă Preşedinţia nu anulează decretul, să-l atace şi în contencios, au transmis, anterior, surse din minister pentru MEDIAFAX. 

Surse din Ministerul Apărării Naţionale au explicat, pentru MEDIAFAX, că instituţia a transmis marţi seară către Administraţia Prezidenţială o plângere prealabilă prin care se cere anularea decretului de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, urmând ca, dacă Preşedinţia nu anulează decretul în termen de 30 de zile, plângerea să fie trimisă şi la instanţă, în contencios-administrativ.

"Este vorba despre o plângere prealabilă, paşii legali pentru a ataca un act care, să zicem noi, este ilegal este pentru prima dată la unitatea emitentă şi apoi la contencios-administrativ. (Am cerut -n.r.) să anuleze acel document şi motivele pentru care noi spunem că este ilegal, pentru că nu are semnăturile conform legii", au explicat sursele citate pentru MEDIAFAX.

Termenul legal pentru ca Administraţia Prezidenţială să dea un răspuns este de 30 de zile.

Plângerea prealabilă a fost depusă şi înregistrată marţi seară, potrivit sursei citate.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici