MApN, în litigiu cu Primăria Arad pentru o fostă cazarmă nemodernizată

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) cere Primăriei Arad să transfere în patrimoniul statului o fostă cazarmă pentru a o moderniza cu fonduri de la bugetul de stat, în condiţiile în care administraţia locală nu şi-a respectat această obligaţie.

199 afișări
Imaginea articolului MApN, în litigiu cu Primăria Arad pentru o fostă cazarmă nemodernizată

MApN, în litigiu cu Primăria Arad pentru o fostă cazarmă

"Ministerul Apărării Naţionale a solicitat vineri, 26 octombrie, Primăriei Municipiului Arad, printr-o scrisoare adresată primarului municipiului de către ministrul Mihai Fifor, iniţierea demersurilor privind transmiterea imobilului „718 Arad-Gai”, din domeniul public al Municipiului Arad, în domeniul public al statului şi darea acestuia înapoi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în scopul reabilitării obiectivului de către instituţia militară, cu fonduri de la bugetul statului", transmite Ministerul Apărării Naţionale (MApN), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ministerul condus de Mihai Fifor precizează că în 2010, prin hotărâre de guvern, Cetatea Aradului a fost trecută din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, pentru ca potenţialul istoric şi cultural să fie valorificat, prin reabilitarea şi aducerea acesteia în circuitul civil.

"Hotărârea de Guvern menţionată a condiţionat expres acest transfer de reabilitarea şi aducerea la standardele necesare, din fondurile proprii ale administraţiei locale, a unui alt spaţiu, imobilul „718 Arad-Gai”, în care să fie redislocată unitatea militară aflată în prezent în Cetatea Aradului, respectiv Batalionul 191 Infanterie, precum şi de transferul către M.Ap.N. a 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, realizate prin programe ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (A.N.L.). Având în vedere că autorităţile locale ale Municipiului Arad nu au îndeplinit aceste obligaţii, ministrul apărării naţionale a dispus ca M.Ap.N. să îşi asume
reabilitarea viitoarei cazărmi a batalionului, imobilul „718 Arad-Gai”, prin eforturi proprii, cu fonduri de la bugetul de stat, în vederea relocării sediului Batalionului 191 Infanterie şi eliberării în cel mai scurt timp a Cetăţii Aradului, pentru revenirea acesteia în circuitul civil, aşa cum a fost decis în urmă cu opt ani", arată MApN.

Astfel, ministerul a solicitat Primăriei Municipiului Arad punerea la dispoziţie a documentaţiilor tehnico-economice, în scopul demarării lucrărilor în cel mai scurt timp, fără a se solicita Statului Român despăgubiri pentru cheltuielile aferente documentaţiilor tehnice efectuate până acum. "Această soluţie se impune, în primul rând, ca urmare a condiţiilor improprii în care îşi desfăşoară în prezent activitatea militarii Batalionului 191 Infanterie în
incinta Cetăţii Arad. În acelaşi timp, având în vedere starea avansată de degradare în care se află construcţiile din incinta Cetăţii, există pericolul transformării acestora în ruine, situaţie în care responsabilitatea asupra unui asemenea potenţial eveniment va reveni exclusiv Primăriei Municipiului Arad, M.Ap.N. fiind în imposibilitatea angajării unor cheltuieli, întrucât imobilul nu se mai află în administrarea armatei, ci în domeniul public al Municipiului Arad, încă din anul 2010, conform Hotărârii de Guvern menţionate anterior", potrivit sursei citate.

Prin scrisoarea trimisă Primăriei Arad, ministrul apărării naţionale avertizează că, în cazul în care propunerile nu vor fi acceptate, M.Ap.N. va fi nevoit să solicite pe cale judiciară, predarea imobilului „718 Arad – Gai”, având în vedere că autoritatea locală nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin protocolul de colaborare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici