Marian Sârbu: Plata pensiilor şi a alocaţiilor sociale nu este în pericol

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, joi, că plata pensiilor şi a alocaţiilor sociale nu este în pericol, precizând că Ministerul de Finanţe va decide dacă la un moment dat va fi necesară o rectificare bugetară.

6 afișări
Imaginea articolului Marian Sârbu: Plata pensiilor şi a alocaţiilor sociale nu este în pericol

Ministrul Muncii, Marian Sârbu (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Marian Sârbu a explicat că o eventuală rectificare bugetară va trebui să ţină cont de înţelegerile prevăzute în acordul cu FMI şi că toate aceste elemente trebuie armonizate cu prevederile din acord.

Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile, prin măsuri pentru indexarea acestora cu inflaţia, limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor şi ajustarea graduală a vârstei de pensionare, în special pentru femei, potrivit acordului cu FMI.

"O sursă semnificativă de presiune fiscală pe termen mediu este costul viitoarelor obligaţii privind pensiile, iar pentru a ne adresa acestora, vom reforma sistemul de pensii, în coordonare cu Banca Mondială", se arată în scrisoarea de intenţie, semnată de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi transmisă de autorităţile române directorului executiv al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Măsurile se referă la schimbarea indexării pensiilor publice la inflaţie, mai degrabă decât la salarii, sau la limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor, se arată în scrisoarea de intenţie, publicată miercuri.

În plus, se va extinde treptat obligativitatea plăţii contribuţiilor la pensii pentru categoriile de angajaţi publici care sunt excluşi de la acestea în prezent.

"Vom continua ajustarea graduală vârstei de pensionare peste graficul stabilit, în special pentru femei, luând în considerare evoluţia aşteptărilor privind durata de viaţă, pentru a permite o stabilitate financiară mai mare a sistemului, precum şi pentru a asigura că parametrii de pensionare sunt mai în conformitate cu practicile europene", potrivit scrisorii de intenţie.

Previziunile actuale arată că România va înregistra un deficit de 2% din PIB din pensii în 2011, care va creşte la peste 6% din PIB până în 2050.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici