Marian Sârbu vrea un acord social pe patru ani cu partenerii sociali

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, miercuri, înaintea discuţiilor cu sindicatele şi patronatele, că reprezentanţii Executivului vor să încheie un acord social pe patru ani cu partenerii sociali, apreciind că acesta este necesar pentru România.

14 afișări
Imaginea articolului Marian Sârbu vrea un acord social pe patru ani cu partenerii sociali

Marian Sârbu vrea un acord social pe patru ani cu partenerii sociali (Imagine: Mediafax Foto)

La întâlnirea de la Ministerul Muncii participă şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, care şi-a declarat "totala deschidere pentru dialogul social".

"Suntem la început de mandat şi trebuie să dăm certitudinea cetăţenilor că lucrurile se înscriu pe un făgaş normal. Datorită amplitudinii crizei, formei în care se manifestă şi dinamicii ei, problemele nu se pot rezolva decât printr-o platformă comună de soluţii. Am ferma convingere, în ciuda văicărelilor pe care le aud, că vom reuşi. Mă concentrez pe soluţii şi mai puţin pe pericole", a declarat Pogea înaintea discuţiilor cu sindicatele şi patronatele.

Totodată, la întâlnirea cu sindicatele şi patronatele reprezentative la nivel naţional participă şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea şi este aşteptat şi ministrul Economiei, Adriean Videanu.

La ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Guvernului au început discuţiile cu liderii sindicatelor şi patronatelor.

Înaintea discuţiilor de la Ministerul Muncii, reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor s-au întâlnit la Consiliul Economic şi Social (CES), pentru a analiza problemele ce vor fi prezentate la întâlnirea cu reprezentanţii Executivului.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus, miercuri, că la întâlnirea cu ministrul Muncii va fi discutat în principal programul de măsuri anticriză ce ar trebui să fie reflectat în proiectul bugetar, susţinând că deşi criza economică este puternică, măsurile Guvernului sunt prea puţin evidenţiate.

"Scopul întâlnirii a fost de a concerta puncte de vedere unitare legate de situaţia actuală. Avem îngrijorări legate de faptul că deşi criza economică este puternică şi mai este şi criza gazuluui, măsurile anticriză luate de Guvern sunt prea puţin evidenţiate. Dacă aceste măsuri anticriză nu vor fi cuprinse în proiectul bugetului de stat, vom rămâne cu o serie de probleme nerezolvate", a declarat preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, la finalul discuţiilor de la CES.

Liderul sindical a precizat că există o înţelegere între sindicate şi patronate ca principala prioritate ce va fi discutată cu ministrul Muncii să fie programul de măsuri anticriză care să fie reflectat în proiectul bugetar. Totodată, Hossu a spus că s-a discutat despre crearea unor comisii de specialitate care să creioneze măsurile ce trebuie luate în cazul crizei economice.

Întrebat dacă la întâlnirea cu ministrul Muncii vor fi discutate şi efectele Ordonanţei de Urgenţă 230/2008 privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat, Hossu a precizat că nu crede că va fi suficient timp pentru o astfel de discuţie. El a adăugat că acest lucru ar trebui făcut într-o comisie tehnică, care ar trebui să rezolve disfuncţionalităţile.

Liderul "Cartel Alfa" a mai spus că ideea lansată de ministrul Muncii, Marian Sârbu, de a plafona cumulul pensie-salariu ar fi o măsură dicriminatorie, ca şi în cazul indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că dacă reprezentanţii Executivului vor refuza să discute pe marginea subiectelor prioritare, se vor ridica de la masa discuţiilor şi vor deveni "adevărata opoziţie a acestui Guvern", susţinând că priorităţile stabilit de ei nu sunt negociabile.

Citeşte şi:

Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse

Pensionarii care au primit compensaţii trebuie să restituie banii la reangajarea în sistemul public

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici