Marin Anton, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Are de respectat un jurământ de viaţă şi de moarte

  • Marin Anton, fost deputat PNL, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucureşti la cinci ani închisoare cu executare, el fiind acuzat că a primit în anul 2009.
  • Infracţiunea ar fi fost comisă pe când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
  • Anton ar fi primit o mită de 5,3 milioane euro de la reprezentantul unei companii italiene pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni.
3546 afișări
Imaginea articolului Marin Anton, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Are de respectat un jurământ de viaţă şi de moarte

Marin Anton

În afara condamnării de 5 ani, instanţa a dispus ca lui Marin Anton să-i fie confiscată suma de 22.760.654 lei.

În acelaşi dosar, Mihai Adrian Ionescu, fost director general adjunct al Direcţiei de Coordonare şi Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România SA şi fost consilier al ministrului Transporturilor, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită.

Fostul director este obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, la ADP - Sector 2 Bucureşti sau la ADP - Sector 6, pe o perioadă de 100 de zile.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel

Marin Anton, fost deputat PNL de Giurgiu şi fost secretar de stat şi vicepreşedinte al Consiliului Tehnico - Economic în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ce avea în coordonare activitatea Companiei Naţionale ''Aeroportul Internaţional Henri Coandă - Bucureşti'' SA Otopeni, a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2017 pentru luare de mită.

Conform DNA, în anul 2009, se afla în derulare un contract de modernizare a Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în cadrul căruia, în executarea actului adiţional numărul 9/07.12.2007, începuse proiectarea unui nou terminal, iar statutul ţării noastre de membru al UE, precum şi perspectiva aderării la spaţiul Schengen impunea o reactualizare a obiectivului de investiţii, concomitent cu aprobarea, la nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a unor indicatori tehnico-economici actualizaţi.

În aceste împrejurări, arată anchetatorii, în perioada iunie - noiembrie 2009, Marin Anton ar fi acceptat promisiunea şi, ulterior, ar fi primit de la reprezentantul filialei din România a companiei internaţionale care avea în executare contractul de modernizare la Aeroportul Otopeni (martor în cauză) suma totală de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro la cursul de schimb din acea perioadă), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuţie a lucrărilor.

"Banii respectivi au fost primiţi de Marin Anton pentru a aviza, în perioada 15 iunie - 17 iulie 2009, documentaţia privind obiectivul de investiţii 'Dezvoltare şi Modernizare Aeroport Internaţional Bucureşti - Otopeni (...)', nota de fundamentare şi proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici reactualizaţi ai obiectivului de investiţii menţionat mai sus, precum şi aprobarea continuării lucrărilor şi a finanţării obiectivului respectiv", spun procurorii.

Banii ar fi fost primiţi de Marin Anton prin intermediul unei societăţi comerciale unde acesta avea calitatea de asociat.

Promisiune faţă de familia Prodan

Marin Anton a avut legături cu fotbalul. A făcut parte din conducerea echipei Politehnica Timişoara, pe când clubul era dirijat de Marian Iancu, aflat după gratii acum.

Totodată, Marin Anton este naşul fostului fotbalist Daniel Prodan. Între familiile Anton şi Prodan funcţiona o promisiune de viaţă şi de moarte.

Aceasta spune că, dacă se întâmplă vreo tragedie în vreuna dintre familii, cealaltă familie preia toate responsabilităţile şi pentru cealaltă familie.

Cum Didi Prodan s-a stins din viaţă pe 16 noiembrie 2016, iar lui Marin Anton îi revenise datoria să-şi respecte cuvântul că va avea grijă de soţia fostului international şi de cei doi copii ai Liciniei Prodan, Ştefania şi Răzvan.

Condamnarea şi posibila încarcerare ar face dificilă respectarea făgăduielii care există între cele două familii.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici