Marinarul român eliberat de pe nava RIM a fost operat şi este în afara oricărui pericol

Marinarul român eliberat de pe nava RIM a fost operat, joi, iar starea sa de sănătate este stabilă, acesta aflându-se în afara oricărui pericol, a comunicat MAE, vineri.

28 afișări
Imaginea articolului Marinarul român eliberat de pe nava RIM a fost operat şi este în afara oricărui pericol

Marinarul român eliberat de pe nava RIM a fost operat şi este în afara oricărui pericol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MAE precizează că, din informaţiile pe care le deţine până în acest moment, marinarul român eliberat de pe nava M/V RIM a suferit o operaţie în cursul zilei de joi, iar starea sa de sănătate este stabilă.

Potrivit Ministerului de Externe, în prezent, marinarul român se află în afara oricărui pericol şi beneficiază în continuare de asistenţă medicală de specialitate.

MAE a anunţat miercuri că doi marinari, printre care unul român, aflaţi la bordul navei RIM, au fost uşor răniţi într-o "altercaţie între răpitori", precizând că starea de sănătate a cetăţeanului român este stabilă şi se fac demersuri pentru a acorda asistenţa medicală necesară persoanelor rănite".

Ministerul Afacerilor Externe a primit confirmarea oficială că nava "M/V RIM", la bordul căreia se află şi un cetăţean român, a fost eliberată de sub controlul piraţilor somalezi, se arăta într-un comunicat al instituţiei remis MEDIAFAX.

La bordul navei "M/V RIM" a avut loc o altercaţie între răpitori, soldată cu rănirea uşoară a doi membri ai echipajului, inclusiv a marinarului român, a precizat MAE.

Potrivit NAVFOR, incidentul s-a produs la sud-est de Garacad, în largul coastelor nordice ale Somaliei. Nava SPS VICTORIA, cea mai apropiată de această zonă, a fost trimisă imediat de comandantul NAVFOR Jan Thörnqvist în întâmpinarea cargoului MV RIM, care are la bord şi un marinar român, pentru a oferi asistenţă. SPS VICTORIA a trimis imediat eclicopterul pe care îl avea la bord.

Informaţii contradictorii, potrivit cărora nava ar fi fost capturată din nou de piraţi au apărut înainte ca elicopterul să ajungă la locul incidentului. Ulterior s-a stabilit că echipajul controlează nava.

În apropiere se aflau însă mai mulţi piraţi care încercau să împiedice operaţiunea NAVFOR folosind o altă navă capturată, MV VOC DAISY.

Când elicopterul navei SPS VICTORIA s-a apropiat de MV VOC DAISY, aceasta din urmă a schimbat cursul şi au fost trase focuri de armă fără somaţie.

Este posibil ca unii dintre piraţi să fi murit în timpul incidentului. NAVFOR precizează că monitorizează situaţia şi că va publica noi informaţii imediat ce acestea vor fi disponibile.

Anterior comunicatului NAVFOR, prietena marinarului român îmbarcat pe nava RIM declarase că acesta a fost împuşcat în şold în timpul unei confruntări între două grupări.

"L-au împuşcat pe Teo. Mi-a spus că a fost rănit la şold în timpul unui schimb de focuri. Nu ştiu mai mult... Cer intervenţia de urgenţă a statului român pentru salvarea acestui om care stă de peste patru luni acolo, fără ca cineva să încerce să facă ceva", declara Mariana Andrei, prietena marinarului Virgil Teofil Creţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici