Marş de Ziua Roşiei Montane, la Bucureşti

Aproximativ o sută de persoane participă, duminică, în Capitală, la un marş pentru aniversarea primei atestări documentare a Roşiei Montane, manifestanţii având programate activităţi până la ora 16.00, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

48 afișări
Imaginea articolului Marş de Ziua Roşiei Montane, la Bucureşti

Marş de Ziua Roşiei Montane, la Bucureşti (Imagine: Cristian Movila/mediafax Foto)

Alexandru Niculae, de la Jandarmeria Capitalei, a precizat că activităţile au început la ora 13.30, când manifestanţii s-au adunat în Piaţa Roma. Până la ora 14.30, aceştia au avut un program de comemorare, după care au pornit în marş.

Traseul participanţilor este Piaţa Roma - Piaţa Universităţii - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Bulevardul Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei - Muzeul Ţăranului Român, marşul urmând să dureze până la ora 16.00.

Alexandru Niculae a mai precizat că, în jurul orei 14.45 - 15.00, manifestanţii au programată depunerea unei coroane de flori la troiţa din Piaţa Universităţii.

Siguranţa şi ordinea publică în timpul marşului sunt asigurate de aproximativ 50 de jandarmi şi de poliţiştii rutieri.

Până la ora transmiterii acestei ştiri nu au fost înregistrate incidente.

Începând cu ora 16.00, Clubul Ţăranului găzduieşte Ziua Roşiei Montane, un eveniment organizat de către Asociaţiile Bucureşti şi Alburnus Maior cu ocazia împlinirii a 1880 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane. Acest eveniment se desfăşoară simultan cu altele similare în 15 oraşe din România.

La eveniment va fi proiectat în premieră documentarul "Alethea - Amintiri din viitorul Rosiei Montane" de Petra Holzer şi Ethem Ozguven. O altă proiecţie de documentar va fi cea a "Roşia Montană - Noul Eldorado", în regia lui Tibor Kocsis.

De asemenea, evenimentul va include o prezentare realizată de Asociaţia Studenţilor la Istorie "Dacia", în care va fi analizată importanţa patrimoniului istoric şi cultural al Roşiei Montane.

Nu va lipsi vernisajul expoziţiei foto "Roşia Montană - ieri şi azi", în care vor fi prezentate 30 de fotografii actuale şi de arhivă.

Seara se va încheia cu două concerte: The dAdA şi Partizan. Evenimentele sunt organizate pro-bono, iar intrarea este liberă.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

Investiţia de la Roşia Montană este derulată de compania canadiană Gabriel Resources împreună cu statul român.

Proiectul, despre care se vorbeşte încă din anii '90, a generat numeroase controverse, cele mai multe legate de impactul exploatării asupra mediului şi de conservarea siturilor arheologice din Munţii Apuseni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici