Marş "pentru normalitate" în Capitală

Marşul "pentru normalitate" s-a încheiat fără incidente, pe tot traseul de la Piaţa George Enescu la Dealul Mitropoliei participanţii cântând "Hristos a Înviat" şi imnul României şi spunând rugăciuni.

163 afișări
Imaginea articolului Marş "pentru normalitate" în Capitală

Marş "pentru normalitate" în Capitală (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Manifestaţia, la care au participat aproximativ 400 de persoane, s-a încheiat la poalele Dealului Mitropoliei, însă participanţii vor mai rămâne aici până la ora 20.00, într-un spaţiu special amenajat.

Pe traseul marşului protestatarii au stat aproximativ cinci minute în faţa Palatul CEC de pe Calea Victoriei pentru a se reorganiza, astfel încât toţi participanţii să meargă pe o singură bandă.

Manifestarea intitulată "pentru normalitate" a fost organizată în replică la parada gay de sâmbătă.

Unii dintre participanţii la marş au purtat bannere pe care scria "Pentru o familie normală, spune NU sodomiei", "Veniţi-vă în fire!", "Campania pentru normalitate, 19 mai 2008, încotro copiii noştri?", România nu e Sodoma!", Copiii noştri, pe mâna cui?", "Avem un tată şi o mamă, nu doi taţi sau două mame", "Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul său; a făcut bărbat şi femeie", "Aţi distrus economia, salvaţi măcar familia".

Protestatarii au fluturat steaguri cu Stema României, au cântat troparul Învierii şi imnul României şi au spus rugăciuni.

Din Piaţa George Enescu au plecat, în jurul orei 17.30, aproximativ 100 de persoane, însă pe traseu s-au alăturat şi alţi protestatari, astfel că numărul participanţilor a ajuns la aproape 400, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru.

Claudiu Târziu, reprezentantul Forului Ortodox Român, unul dintre organizatori, a declarat că scopul marşului este acela de a atrage atenţia asupra unor probleme grave cu care se confruntă familia românească, precum avortul, violenţele în familie, sărăcia şi propaganda homosexualităţii.

"Noi nu ne opunem homosexualilor, ci mai precis ne opunem de fapt propagandei homosexualităţii, adică acelei maniere de a face opinia publică să creadă că a fi homosexual este normal. Astea sunt problemele pentru care am ieşit astăzi în stradă. Alături de noi au ajutat la organizare şi federaţii importante precum Pro-Vita, care se ocupă de aproape 20 de ani de salvarea de la moarte a copiilor nenăscuţi, mai precis de împiedicarea avorturilor", a spus Claudiu Târziu.

Bogdan Mateciu, directorul executiv al Alianţei Familiilor din România, a spus că familia este ameninţată în mai multe feluri, iar autorităţile ştiu asta de ani de zile.

"Avortul este o problemă pentru situaţia demografică a României. Pe o scară mult mai mică decât avortul se situează violenţele conjugale, sărăcia, promiscuitatea sexuală şi propaganda altor stiluri de viaţă, toate subminând încrederea cetăţenilor în instituţia familiei. Nu reproşăm ceva anume, nu este o replică pentru ceva, este semn de alarmă pentru politicieni. Nu este întâmplător faptul că am organizat acest marş în timpul campaniei electorale. Vedem că ne promit pâine şi bunuri materiale, dar toţi se feresc când aud despre valorile tradiţionale ale românilor. Aceste valori fac parte din fiinţa noastră. Toţi se feresc să ne dea un răspuns, în schimb toţi ne cer voturile. Le transmitem că un parlamentar sau deputat care nu-şi reprezintă aleşii care l-au trimis acolo unde este nu are ce căuta în Parlament", a declarat Mateciu.

Un alt marş "pentru normalitate", organizat de Asociaţia "Noua Dreaptă", va avea loc sâmbătă, cu câteva ore înaintea paradei gay.

Participanţii la marşul de sâmbătă vor pleca din Piaţa George Enescu la ora 13.00, pe traseul Calea Victoriei, Piaţa Naţiunile Unite, Splaiul Independenţei, Dealul Mitropoliei, manifestarea urmând să se încheie la ora 14.00. Organizatorii estimează că la manifestare vor participa aproximativ 300 de persoane.

Parada gay desfăşurată anual la finalul festivalului organizat la Bucureşti de Asociaţia "Accept" va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00. Cei care vor participa la paradă vor pleca la ora 17.30, pe traseul Bulevardul Unirii, Piaţa Constituţiei, Bulevardul Libertăţii, Parcul Izvor. Organizatorii au anunţat 500 de participanţi.

Reprezentanţii Asociaţiei "Accept" susţin că în România persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, n.r.) continuă să fie "discriminate, hărţuite şi considerate cetăţeni de rangul doi", lucru inacceptabil într-o ţară europeană care susţine că respectă drepturile omului. Aceştia spun că atâta vreme cât persoanele LGBT nu vor avea drepturi egale, vor continua să organizeze astfel de evenimente, pentru a semnala că ignorarea nu este o opţiune.

Pe de altă parte, reprezentanţii unor ONG-uri sunt de părere că manifestările organizate de minorităţile sexuale pot fi considerate drept atitudini ofensatoare faţă de principiile şi moravurile împărtăşite de majoritatea românilor, în condiţiile în care aproape 90 la sută dintre aceştia se declară creştini ortodocşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici