MĂRTURII DIN INFERN - Personal din maternitatea Bucur, la Colectiv: Am intubat pe asfalt, operatorii de la TV ne-au ţinut luminile

Câteva cadre medicale de la Maternitatea Bucur, aflată la câţiva metri de Clubul Colectiv, au povestit, luni, că au coborât cu materiale sanitare imediat ce au auzit ambulanţele, au făcut manevre de reanimare, exact cum fac bebeluşilor, iar răniţii au fost intubaţi pe asfalt, în stradă.

9940 afișări
Imaginea articolului MĂRTURII DIN INFERN - Personal din maternitatea Bucur, la Colectiv: Am intubat pe asfalt, operatorii de la TV ne-au ţinut luminile

MĂRTURII DIN INFERN - Personal din maternitatea Bucur, la Colectiv: Am intubat pe asfalt, operatorii de la TV ne-au ţinut luminile (Imagine: Marian Ilie/Mediafax Foto)

Câteva angajate ale Maternităţii Bucur, care vineri seară erau de serviciu, au povestit că au coborât imediat ce au auzit sirenele ambulanţelor, cu materiale sanitare, cu soluţii perfuzabile, cu branule, cu feşe, leucoplast şi tot ce aveau.

"Fetele au început deja să prindă vase, să facă masaj cardiac. Problema este că abia atunci când am coborât am văzut că erau foarte mulţi întinşi pe jos, nu se ştia cât de grav sunt. Salvările nu mai făceau faţă, apropo de capacitate. Atunci am început să alergăm, am lăsat asistentele acolo şi am început să alergăm de la salvare la salvare ca să vedem pe care-i puteau lua în ordinea gravităţii. Îi luau pe care puteau, nu s-a mai ţinut cont de capacitatea salvării. Fetelor de la noi, reanimând copii, nu le-a fost foarte greu să reanimeze şi au început să facă manevre de reanimare cum fac bebeluşilor. Cei care îşi recăpăta pulsul sau cât de cât respirau erau puşi în salvări", a explicat o doctoriţă.

Din spital a coborât şi medicul Lucian Horhotă, care era de gardă la reanimare şi care a început să intubeze.

"S-a intubat pe asfalt, în stradă. Poziţia pentru intubare este o poziţie foarte dificilă şi ca să stai în genunchi pe asfalt şi să intubezi este extrem de greu", a mai spus doctoriţa.

O altă angajată a maternităţii a adăugat că totul a fost foarte dificil şi din cauză că era întuneric, iar operatorii unor televiziuni le-au făcut lumină cu camerele.

"A fost foarte greu, pentru că era întuneric aici şi noroc cu cei de la televiziuni, pentru că au fost televiziuni care au lăsat camerele jos şi ne-au ţinut luminile ca să prindem vasele. Deci nu au filmat ca să ne ţină luminile de la camere ca să putem prinde vase, pentru că era atât de întuneric, nu se vedea, şi ei erau plini de fum negru, erau mai mult arşi în interior decât în exterior. Nu puteau să vorbească, nu puteau să respire. Când i-am făcut masaj cardiac uneia dintre fetele care erau jos, prietenul ei m-a ajutat, i-a făcut respiraţie gură la gură şi striga «ajutaţi-o, ajutaţi-o». A făcut stop cardiorespirator. După aceea, a venit cineva de pe o ambulanţă SMURD cu un defibrilator, a defibrilat-o, a luat-o şi a dus-o în ambulanţă. Deci avea puls când au luat-o, dar nu ştiu ce s-a întâmplat", a explicat femeia.

Ea şi-a amintit, însă, că pentru o altă fată nu s-a mai putut face nimic, deşi a fost resuscitată 40 de minute.

"Domnul doctor Horhotă a intubat-o pe trotuar, dar nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Este o imagine cumplită, iar imaginea care m-a marcat pe mine a fost într-o salvare, când au venit părinţii unui băiat şi au strigat că este mort şi că au avut un copil care s-a dus la distracţie şi pe care acum nu îl mai au. Deci erau cu buletinul lui la capul lui şi plângeau. Maică-sa, întinsă peste el, şi tatăl plângea cu buletinul la cap. Deci asta m-a marcat foarte mult", a spus angajata maternităţii.

Cadrele medicale au spus că au realizat ce s-a întâmplat abia după 24 de ore, pentru că în momentele acelea încercau să facă tot ce puteau cu ce aveau.

"Cei de pe SMURD au fost foarte organizaţi. Nu ştiu dacă s-a spus ceva la televizor, dar au fost peste 50 de maşini care au venit, nici nu mă aşteptam să fie atâtea salvări aici", a mai spus una dintre angajatele Maternităţii Bucur.

De altfel, acestea au infirmat informaţii potrivit cărora autorităţile au ajuns foarte târziu, acestea precizând că s-a ajuns în cel mult 10 minute.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici