Mazăre a fost audiat la DNA, spunând că i s-a adus la cunoştinţă o nouă acuzaţie, de abuz în serviciu

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost audiat, vineri, la DNA Constanţa, el susţinând că a fost chemat de procurori pentru un dosar în care este suspect, vizând un teren din staţiunea Mamaia care a fost vândut de Consiliul Local Constanţa.

1245 afișări
Imaginea articolului Mazăre a fost audiat la DNA, spunând că i s-a adus la cunoştinţă o nouă acuzaţie, de abuz în serviciu

Radu Mazăre (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a ieşit de la DNA după aproape 20 de minute, el spunând că i-a fost adusă la cunoştinţă o nouă acuzaţie, de abuz în serviciu, pentru că nu a suspendat din funcţie patru funcţionari ai primăriei trimişi în judecată în dosarul privind atribuirea nelegală de terenuri.

"S-a extins urmărirea penală, fiind acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu am suspendat din funcţie patru funcţionari publici care au fost trimişi în judecată în dosarul mare din 2008 (n.r. - dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri), aşa cum spune procurorul că scrie la lege. Sunt nişte funcţionari publici ai primăriei care ar fi trebuit să fie suspendaţi din funcţie. Primăria are 500 de angajaţi, este un serviciu de personal, se fac referate, primarul aprobă, el nu poate să decidă de capul lui, am să merg şi am să văd care e situaţia. Mi-au adus la cunoştinţă că de ce nu i-am suspendat din funcţie şi că şi-au luat leafa nelegal", a declarat Radu Mazăre, la ieşirea de la DNA Constanţa.

El a mai spus că doar unul din cei patru funcţionari mai este angajat al Primăriei Constanţa.

"Unul a plecat, unul s-a pensionat, cred că numai unul mai lucrează. Ei sunt cercetaţi în dosarul în care eu sunt cercetat din anul 2005, cu retrocedările, cu domeniul public şi aşa mai departe. În 2008 dosarul a fost trimis instanţă şi eu sunt judecat că de ce din momentul în care dosarul a fost trimis în instanţă nu i-am suspendat pe respectivii din funcţie", a precizat Mazăre.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că procurorii DNA Constanţa au dispus extinderea urmăririi penale faţă de Radu Mazăre, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că, în 24 octombrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, din care făceau parte: primarul Radu Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

"De la acea dată şi până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea", potrivit DNA.

Radu Mazăre a venit la sediul DNA Constanţa în jurul orei 13.00, el spunând atunci că a fost chemat de procurori pentru un dosar în care este suspect, vizând un teren din staţiunea Mamaia care a fost vândut de Consiliul Local Constanţa.

”Astăzi merg la DNA Constanţa într-un dosar în care sunt vreo două-trei acuzaţii, una dintre ele fiind pentru un teren vândut în staţiunea Mamaia, în anul 2004, terenul de sub celebra clădire castel. Castelul a fost privatizat şi terenul a fost ulterior cumpărat de la Consiliul Local, prin votul Consiliului Local şi cu evaluare. Eu sunt suspect în dosarul ăsta de la DNA Constanţa de mai multă vreme, pentru fel de fel de bazaconii din astea. Acum nu ştiu ce vrea (DNA -n.r.) să-mi aducă la cunoştinţă. Mi-am luat avocat, mă prezit la ora 13.00 şi asta e, asta este viaţa mea de zece ani”, a spus Radu Mazăre, înainte de a merge la DNA Constanţa.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie reţinut, el a spus că nu crede, dar că, oricum, şi-a luat o geacă groasă.

”Cred că judecătorii sunt singurii care te salvează şi-ţi fac dreptate. Şi mă bucur din suflet pentru prietenul meu Marian Oprişan”, a adăugat Mazăre, care la ora transmiterii acestei ştiri a ajuns la DNA Constanţa.

Procurorii DNA au făcut percheziţii, joi, la sediul Primăriei Constanţa, precum şi la sediile mai multor firme, între care şi SC Soti Cable Neptun SRL, a omului de afaceri Sorin Strutinsky, fiind verificate contractele încheiate între acestea şi Primăria Constanţa.

Primarul Radu Mazăre a asistat la percheziţii mai puţin de o oră, după care a fost lăsat de anchetatori să plece.

Mazăre a spus, la plecare că ”astăzi este liber să plece”, aşa că va merge să facă ”o tură” cu caiacul, pentru că este posibil ca ”mâine să nu mai apuce”.

”Au rămas în primărie viceprimarul Făgădău, şefa mea de cabinet şi ceilalţi colegi ai mei, ca să predea documentele, care sunt pentru o perioadă îndelungată. Vor să ia documentele cu societatea de televiziune unde am fost angajat (SC Soti -n.r.), de la ziar, cu firma care strânge gunoul şi care are contract cu Primăria de prin '90 şi ceva. A sunat ofiţerul judiciar la procuror, este vorba despre contracte din 2007 încoace, contracte care au mai fost verificate, şi autorizaţiile de construcţie pentru două societăţi, pentru construcţia mall-ului de la Maritimo şi cealaltă pentru un centru comercial care nu s-a mai construit”, a spus Radu Mazăre.

Anchetatorii au ridicat la percheziţii documente, respectiv facturi, chitanţe, extrase de cont, privind contracte încheiate de Primăria Constanţa cu mai multe firme dintre cele vizate în acest dosar. Astfel, sunt căutate documentele referitoare la relaţiile dintre Primăria Constanţa şi SC Tripont Invest SRL şi SC Property Development SRL, în perioada 2007-2010, pentru construcţia unor centre comerciale tip mall în municipiul Constanţa, în special actele privind soluţionarea cererilor de eliberare a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire. De asemenea, sunt vizate toate contractele încheiate de Primăria Constanţa cu SC Soti Cable Neptun SRL, SC Conpress Holding, SC Polaris M Holding SRL şi SC Conpress Group SRL.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi.

Primarul Radu Mazăre este cercetat de DNA Constanţa în mai multe dosare.

Astfel, Mazăre este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicușor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate. Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Primarul Radu Mazăre spunea, în octombrie 2014, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de către DNA Bucureşti, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanţa pentru vânzarea unei jumătăţi din terenul respectiv, precizând că acuzaţiile sunt diferite.

Mazăre preciza că DNA le-ar fi cerut evaluatorilor din Constanţa toate rapoartele de evaluare din perioada 2004-2008 pentru terenuri ale Primăriei Constanţa, iar notarilor, actele legate de vânzarea terenurilor Primăriei Constanţa către diverse persoane în perioada 2006-2008, în acest fel fiind cău tate probe care să-l incrimineze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici