Mazăre: Boc a tăiat pe blat bursele elevilor

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a afirmat, miercuri, că peste 25.000 de elevi din judeţ nu vor mai beneficia în acest an de burse sociale, de studiu şi de merit, după ce Guvernul a modificat articolul din legea bugetului de stat privind acordarea acestor burse.

83 afișări
Imaginea articolului Mazăre: Boc a tăiat pe blat bursele elevilor

Mazăre: Boc a tăiat pe blat bursele elevilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Vreau să anunţ copiii şi părinţii acestora din oraşul Constanţa şi din judeţul Constanţa că iubitul nostru prim-ministru Boc a tăiat pe blat bursele sociale, de studiu şi de merit acordate copiilor din învăţământul preuniversitar. Legea bugetului de stat pe 2009 spune, la articolul 3, că sumele defalcate din TVA prevăzute la articolul 4 sunt destinate finanţării cheltuielilor de personal, burselor şi obiectelor de inventar ale instituţiilor sau unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Legea bugetului de stat pe 2010 spune că sumele defalcate din TVA prevăzute la articolul 4 sunt destinate finanţării cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile, drepturile salariale în bani stabilite prin lege precum şi contribuţiile aferente acestora ale instituţiilor sau ale unităţilor preuniversitar de stat. Au dispărut bursele pe blat. Mulţumiţi-i mult iubitului conducător Băsescu şi marionetei sale, Boc", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Radu Mazăre.

El a spus că nu crede că este vorba despre o eroare a guvernanţilor, apreciind că eliminarea textului respectiv care prevedea acordarea de burse sociale, de studiu şi de merit a fost făcută intenţionat.

"De 20 de ani textul acesta este luat şi neschimbat de la un an la altul. Omisiunea a fost intenţionat făcută, pe blat", a spus Mazăre.

El a explicat că plata burselor a fost făcută în luna ianuarie, când s-a luat în calcul legea bugetului de stat pe 2009 deoarece bugetul pe 2010 nu fusese adoptat şi a precizat că aceşti bani vor trebui înapoiaţi de către copii.

Primarul a menţionat că de aceste burse beneficiau 25.500 de elevi din judeţul Constanţa şi 2.600 din municipiul Constanţa.

Valoarea totală a sumelor cheltuite pe an cu aceste burse era de 1.800.000 de lei în judeţul Constanţa şi 230.000 de lei în municipiul Constanţa.

Bugetul de stat pentru 2010, aprobat de Guvern şi Parlament, prevede că sumele defalcate din TVA de 11,5 miliarde lei sunt destinate finanțării cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora, ale instituțiilor sau ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, obiectelor de inventar ale acestor instituții, drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, ajutorului social și pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, ajutoarelor de stat regionale, cheltuielilor creșelor, cheltuielilor descentralizate pentru sistemul de protecție a copilului, centrele de asistență socială a persoanelor cu handicap, drepturile privind acordarea de produse lactate și de panificație pentru elevii din clasele I-VIII din învățământul de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu program normal de 4 ore.

Bugetul de stat pentru 2009 stabilea că sumele defalcate din TVA sunt destinate finanțării cheltuielilor de personal, burselor și obiectelor de inventar ale instituțiilor sau ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, ajutorului social și ajutorului pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, ajutoarelor de stat regionale, cheltuielilor creșelor, cheltuielilor pentru sistemul de protecție a copilului, centrele de asistență socială a persoanelor cu handicap, drepturile privind acordarea de produse lactate și de panificație pentru elevii şi preşcolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici