Medic acuzat că a luat mită de 334 de ori. Cadrul medical întocmea dosare de incapacitate de muncă

Un medic din Bihor, angajat al Casei Judeţene de Pensii, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că a primit mită de 334 de ori în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate.

2053 afișări
Imaginea articolului Medic acuzat că a luat mită de 334 de ori. Cadrul medical întocmea dosare de incapacitate de muncă

Medic acuzat că a luat mită de 334 de ori. Cadrul medical întocmea dosare de incapacitate de muncă

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui Ana Guţ, la data faptelor medic expert al asigurărilor sociale, angajată a Casei Judeţene de Pensii Bihor, pentru luare de mită în formă continuată (334 acte materiale) şi a altor pesoane fizice fără calitate specială pentru complicitate la luare de mită.

Conform rechizitoriului, inculpata Guţ Ana, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi primit, în mod repetat (de 334 ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani (în valoare de 51.970 lei şi 3.330 euro), care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la prelungirea concediului medical peste 90 de zile şi propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile.

De această situaţie a profitat şi o altă inculpată, care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, în calitate de asistent medical, angajată la cabinetul medicului, ar fi primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, şi de asemenea ar fi primit de la inculpata Guţ Ana, în mod repetat, sume de bani despre care ştia că reprezintă o parte din sumele pe care medicul le primise în mod necuvenit.

Cu asistenta medicală procurorii au încheiat, în prezenţa avocatului, un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Aceasta a recunoscut comiterea infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată (36 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (23 acte materiale). Acordul prevede o pedeapsă de doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare.

În acest caz au fost identificaţi 14 intermediari, persoane fără calitate specială, care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat medicul să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale. Dintre aceştia, patru au fost trimişi în judecată.

Cu alţi 10 dintre inculpaţi, întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită, au fost încheiate 10 acorduri, pentru pedepse cuprinse între doi ani şi doi ani şi şapte luni închisoare cu suspendare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici