Medic chirurg, acuzat că a operat un copil la mâna stângă în loc de dreapta. Ce măsuri a luat familia băiatului împotriva doctorului

Familia unui copil de patru ani acuză un medic de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani că l-a operat, miercuri, pe băiat la mâna stângă, şi nu la cea dreaptă, unde acesta avea o afecţiune, dar şi că ar fi făcut o intervenţie chirurgicală pentru fimoză, pentru care părinţii nu şi-au dat acordul.

355 afișări
Imaginea articolului Medic chirurg, acuzat că a operat un copil la mâna stângă în loc de dreapta. Ce măsuri a luat familia băiatului împotriva doctorului

Medic chirurg, acuzat că a operat un copil la mâna stângă în loc de dreapta. Ce măsuri a luat familia băiatului împotriva doctorului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Părinţii unui copil de patru ani îl acuză de malpraxis pe medicul chirurg Sorin Brătilă, de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, specializat în chirurgie plastică, după ce acesta l-ar fi operat pentru o ruptură de ligament la degetul mare al mâinii stângi, când afecţiunea băiatului era la degetul mare al mâinii drepte.

Soţii Danciu spun că băiatul, Alexandru, a avut degetul mare de la mâna dreaptă în gips, iar documentele de la ortopedie şi radiografia confirmă acest lucru, dar că miercuri, în sala de operaţie, micuţul a suferit o intervenţie chirurgicală la mâna stângă.

"A căzut şi s-a lovit. Nu l-a durut, dar am observat că nu poate îndrepta degetul mare de la mâna dreaptă. Am venit cu el la ortopedie, i-au pus degetul mare de la mâna dreaptă în gips, dar nu şi-a revenit. Au spus că trebuie intervenit chirurgical. Am venit la domnul doctor (Sorin Brătilă - n.r.) care l-a văzut şi a întrebat care mână. I-am spus că dreapta, iar el a spus că trebuie operat. Acum, la operaţie, l-a operat la mâna stângă. Se vede şi pe radiografie. Am venit cu bilet de trimitere de la medicul de familie, am fost la ortopedie în evidenţă că a avut mâna dreaptă. Este film, se şi vede", a declarat miercuri mama băiatului.

Şi bunica lui Alexandru spune că nu este normal ceea ce a făcut cadrul medical şi solicită ca acesta să răspundă pentru fapta sa, pentru ca astfel de lcururi să nu li se întâmple şi altor copii.

"Să fie băgat în consiliul medicilor pentru fapta pe care a făcut-o, să nu mai păţească şi alţi copii la fel. Nu operezi aiurea, că vezi tu ceva la mâna stângă", a declarat bunica.

Mai mult, rudele copilului afirmă că, în timpul operaţiei, medicul a intervenit chirurgical şi pentru un început de fimoză, fără să le ceară acceptul sau să îi consulte.

"L-a operat şi de fimoză, că dacă tot era sub anestezie... Acum, după operaţie, am aflat", a spus mama copilului.

Conducerea Spitalul de Urgenţă din Petroşani a aflat de acuzaţiile părinţilor, dar spune că numai Colegiul Medicilor poate stabili dacă a fost vorba sau nu de o culpă medicală.

"Cunosc acuzaţiile părinţilor, cunosc faptul că pacientul este operat la mâna stângă şi familia spune că trebuia operat la mâna dreaptă şi, din păcate, nu am nicio reclamaţie scrisă în baza căreia să declanşez o anchetă. Pot, pe baza sesizării pe care au facut-o părinţii, dar fără a spune «vrem ceva», pot să declanşez o anchetă internă care să lămurească mai mult sau mai puţin lucrurile. Nu eu sunt cel îndreptăţit să iau o decizie, eu pot sa iau în considerare nişte afirmaţii la ora actuală. Malpraxisul este decis de Colegiul Medicilor şi ei decid şi sancţiunea", a declarat, miercuri, Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani.

El a spus că părinţii l-au întrebat ce să facă în privinţa mâinii drepte a copilului.

"Le-am spus că din punctul meu de vedere, medical, trebuie rezolvată şi chestia respectivă. Acum că a avut o problemă sau nu la mâna stângă nu am de unde să ştiu, nu am consultat pacientul înainte, ca şi chirurg, să pot să spun dacă e sau nu o problemă. Ştiu din ce mi s-a relatat că mâna dreaptă trebuie operată. Le-am spus că, dacă mai au încredere, ceea ce mă îndoiesc, să discute cu domnul doctor dacă îl operează, dacă nu, e decizia lor cum, unde şi când merg", a spus Vasilescu.

Managerul spitalului nu a fost informat despre faptul că medicul Sorin Brătilă ar fi intervenit chirurgical şi pentru un început de fimoză, afirmând că pentru orice intervenţie este nevoie de acceptul pacientului sau al aparţinătorilor.

"Teoretic, trebuie acordul persoanei, dacă este majoră, sau al tutorelui, dacă este minoră", a precizat managerul SUP.

Părinţii copilului susţin că nu mai au încredere în cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă Petroşani şi că, pentru intervenţia chirurgicală pe care el trebuie să o suporte la mâna dreaptă, se vor adresa unei alte unităţi medicale.

Părinţii sunt hotărâţi să dea spitalul în judecată pentru a li se face dreptate, dar şi să facă plângere la Colegiul Medicilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici