Medic craiovean, despre pacienţii sub acoperire trimişi de Ministerul Sănătăţii în spitale: Singurul rezultat, adversitate din partea oamenilor

Un doctor din Craiova a adresat, miercuri, o petiţie Colegiului Medicilor, prin care se cere acestui organism să ia poziţie cu privire la măsura luată de Ministerul Sănătăţii de a trimite pacienţi sub acoperire în spitale. Doctorul consideră că s-au adus prejudicii de imagine corpului medical.

3286 afișări
Imaginea articolului Medic craiovean, despre pacienţii sub acoperire trimişi de Ministerul Sănătăţii în spitale: Singurul rezultat, adversitate din partea oamenilor

Medic craiovean, despre pacienţii sub acoperire: Singurul rezultat, adversitate din partea oamenilor

Medicul Livia Davidescu din Craiova a reacţionat după ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că a trimis în unităţile sanitare „pacienţi sub acoperire” pentru a descoperi neregulile din spitale.

Medicul spune că până acum acţiunea Ministerul Sănătăţii nu a avut rezultate. „Important este că această campanie este total ineficientă şi nu a depistat niciun medic care a luat şpagă în trei săptămâni. Doar a adus prejudicii corpului medical. Ne simţim neapreciaţi", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Livia Davidescu.

Doctorul din Craiova a adresat o petiţie Colegiului Medicilor, prin care cere acestui organism să reacţioneze faţă de această măsură a Ministerului.

„Petiţia a fost formulată de mine în această dimineaţă şi sunt 125 de semnatari în doar câteva ore. Colegiul Medicilor prin statut este cel ce apără demnitatea profesiei de medic. Este interfaţa dintre medici şi societate, dintre medici şi autorităţile naţionale şi internaţionale. Colegiul Medicilor este îndeptăţit să ne apere, instituţional. Şi să creeze cadrul desfăşurării unei activităţi medicale optime, nu într-un climat total nefavoravil, încărcat de tensiune socială, ca acum. Are jurişti care trebuie sa spună Ministerului Sănătăţii că acţiunea <pacientul acoperit> încalcă principiile legalităţii", a mai precizat medicul Livia Davidescu.

În petiţia adresată Colegiul Medicilor se arată că singurul rezultat al acţiunii „pacienţi sub acoperire” este creşterea adversiunii populaţiei faţă de medici.

„În aceste zile, Ministrul Sănătăţii iniţiază acţiuni anti-corupţie în sectorul sanitar, prin introducerea de pacienţi acoperiţi care să depisteze persoanele care condiţionează actul medical. Principiul este unul corect, dar modul de operare încalcă însă Noul Cod de Procedură Penală, respectiv art.101, alin.3. În acest context, demersul anti-corupţie este pus serios sub semnul întrebării, tocmai de către cei îndreptăţiti să apere legalitatea, fiind perfect inutil, dovadă faptul că în cele 3 săptămâni de când a fost implementat nu a generat niciun rezultat legal, nefiind făcut public nicio inculpare a vreunui medic pentru infracţiuni de corupţie. Singurul rezultat palpabil, pe care îl resimţim cu toţii este o adversitate crescută din partea populaţiei, care ne priveşte acum în lumina sugerată de Ministerul Sănătăţii, aceea a unui corp profesional profund corupt, având o singură motivaţie, cea obţinerii de avantaje materiale”, scrie în petiţia adresată Colegiului Medicilor.

Potrivit acesteia, prejudiciul de imagine pe care această măsură îl aduce corpului medical este „incomensurabil”, iar impactul pe termen lung este imposibil de calculat: „Pe termen scurt vă aducem la cunoştinţă faptul că agresiunile asupra corpului medical au crescut exponenţial, iar în foarte multe situaţii actul medical se desfăşoară sub teroare, mai cu seamă în serviciile de gardă, sufocate de fluxul enorm de pacienţi ce se prezintă în camerele de gardă!”.

Iniţiatoarea petiţiei cere Colegiului Medicilor să reacţioneze la măsura lansată de Ministerul Sănătăţii. „Cerem imperios preşedintelui CMR, domnului Doctor Borcean, poziţionarea urgentă şi fără echivoc vis a vis de abuzurile la care suntem supuşi! Lipsa sa de reacţie încurajează aceste abuzuri, iar neexercitarea atribuţiilor sale vulnerabilizează ireversibil breasla”, se mai arată în petiţie.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că măsura care vizează trimiterea unor „pacienţi sub acoperire” în spitale „nu este o vânătoare de vrăjitoare”. Aceasta va funcţiona ca o analiză în urma căreia, dacă se vor găsi nereguli, se va întocmi un raport înaintat spitalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici