Medicii de familie protestează: problemele sistemului informatic pun în pericol activitatea medicală

Medicii de familie susţin că problemele sistemului informatic, utilizat în activitatea cabinetelor, pun în pericol activitatea medicală. Disfuncţionalitatea Sistemului Informatic Unic Integrat ne afectează pe toţi, spun medicii care cer Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să ia măsuri urgente.

292 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie protestează: problemele sistemului informatic pun în pericol activitatea medicală

Medicii de familie protestează: problemele sistemului informatic pun în pericol activitatea medicală

Nemulţumirile şi solicitările au fost prezentate de Societatea Naţională de Medicină Familiei prin intermediul unui comunicat de presă.

„Societatea Naţională de Medicină Familiei este solidară cu pacienţii şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncţionalităţile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Reamintim că programul SIUI aparţine în exclusivitate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel şi mentenanţa acestuia. De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, scrie în comunicatul organizaţiei.

Medicii de familie mai spun că pacienţii sunt nevoiţi să aştepte şi că activitatea cabinetelor este grav afectată.

„Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienţilor la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creşterii timpilor de aşteptare. În mod asemănător, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienţii de drepturile lor fireşti ca asiguraţi ai sistemului public de sănătate. Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deşi responsabilitatea nefuncţionării SIUI nu le aparţine. În acelaşi sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate şi de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcţionarea cabinetelor de medicină a familiei”, mai scrie în documentul semnat de Societatea Naţională de Medicină Familiei.

Medicii cer CNAS să remedieze cu celeritate platforma informatică şi să introducă formularele electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sistem,
medici,
protest

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici