Meleşcanu: E posibilă retragerea din Irak, începând din ianuarie

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a admis, marţi, că în cazul în care până la 30 decembrie nu va exista o decizie politică, privind prelungirea mandatului trupelor în Irak, este posibilă retragerea acestora din zonă, începând chiar din luna ianuarie 2009.

10 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: E posibilă retragerea din Irak, începând din ianuarie

Meleşcanu: E posibilă retragerea din Irak, începând din ianuarie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat că la nivelul MAp, în aşteptarea unei decizii a guvernului irakian, se examinează toate scenariile care ar putea să apară, "de la scenariul de rămânere în actuala structură, la schimbarea misiunii, a localizării, inclusiv retragerea trupelor, dacă nu va fi făcută o cerere expresă sau o rezoluţie a Adunării Generale (a ONU, n.red.) care să dea mandatul necesar".

"Toate (aceste scenarii, n.r.) fac obiectul unei analize, pentru că planificarea acestui tip de operaţii durează destul de mult timp", a spus Meleşcanu.

El a reamintit că, "în principiu, pe 30 decembrie expiră mandatul coaliţiei multinaţionale din Irak".

"În opinia mea, dacă până la începutul lunii decembrie nu vom avea o decizie politică, e greu de presupus că vom putea să mai facem în mod eficient activitatea pe care ne-am propus-o", a adăugat ministrul.

În acest context, întrebat dacă, în condiţiile în care nu vom avea o decizie politică până la 30 decembrie, începând de la 1 ianuarie este posibil ca trupele româneşti să înceapă retragerea din Irak, ministrul a răspuns: "Exact".

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, săptămâna trecută, la Arad, că orice eventuale noi misiuni româneşti în Irak vor fi de consiliere şi asistenţă a forţelor din această ţară, şi nu de patrulare sau de securitate.

Meleşcanu a spus, într-o conferinţă de presă, că România aşteaptă o scrisoare din partea Guvernului irakian, care trebuie să clarifice dacă mai este nevoie de prezenţă militară românească în această ţară.

"Mandatul forţelor române expiră la 31 decembrie 2008, dată până la care lucrurile se vor clarifica. Urmează ca Guvernul irakian să facă o cerere pe care să ne-o adreseze în legătură cu dorinţa de a continua sau nu prezenţa militară şi mai ales în legătură cu misiunile pe care le vom avea", a spus ministrul.

Meleşcanu a adăugat că, totuşi, în eventualitatea menţinerii de trupe în Irak, acestea vor avea cu totul alte misiuni decât cele de până acum.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici