Membru UNJR: Comunicatul Departamentului de Stat al SUA prezintă incoerent situaţia, iar poziţia e nepotrivită

Adina Ghiţă, membru UNJR, scrie într-o postare pe Facebook că în comisia privind legile justiţiei discuţia este una transparentă şi cataloghează comunicatul Departamentului de Stat al SUA ca fiind unul incoerent, poziţia fiind nepotrivită şi neconformă cu realitatea.

2202 afișări
Imaginea articolului Membru UNJR: Comunicatul Departamentului de Stat al SUA prezintă incoerent situaţia, iar poziţia e nepotrivită

Membru UNJR: Comunicatul Departamentului de Stat al SUA prezintă incoerent situaţia, iar poziţia e nepotrivită

"Proiectele legislative care sunt în Parlament şi pe care le discutăm sunt altele decât cele propuse de Ministerul Justiţiei, aşa cum greşit se susţine în spaţiul public de unele persoane. Prin toată prezenţa noastră acolo, precum şi prin amendamentele pe care le-am propus, ne-am concentrat tocmai pe întărirea independenţei justiţiei şi pe consolidarea garanţiilor pentru independenţa judecătorilor. Şedinţele Comisiei sunt transparente, aşa cum se poate vedea din toate înregistrările, care sunt publice. Dezbaterile au fost transmise live integral. Ideea care se încearcă să se inducă, şi anume că se afectează independenţa justiţiei, nu corespunde absolut deloc stării de fapt", scrie Adina Ghiţă, membru UNJR, pe pagina de Facebook.

Aceasta precizează că la Comisie are loc o dezbatere reală, normală într-un stat de drept.

"Este prezent CSM, sunt prezente cele trei asociaţii profesionale care au formulat propuneri-una de judecători, una de procurori şi una cu judecători şi procurori -sunt invitaţi din partea profesorilor de drept, este reprezentantul MJ şi sunt toate partidele politice care fac parte din comisie. Discuţiile sunt intense, cu argumente din partea tuturor celor implicaţi, fiecare din perspectivă pe care o reprezintă. Se discută chiar îndelung pe fiecare text relevant, cu referiri la Constituţie, la legislaţia în vigoare cu care trebuie corelate textele, astfel încât să fie identificată cea mai bună soluţie. Au fost propuneri care s-au adoptat în unanimitate, aşa cum au fost şi propuneri care s-au adoptat cu doar o parte sau altă a opoziţiei alături de partidul de la guvernare", scrie judecătorul Adina Ghiţă.

Magistratul susţine că dacă se va continuă în acest mod, propunerea legislativă va aduce un progres real în modul de organizare al sistemului judiciar.

"Este de neînţeles de ce se prezintă altfel situaţia, şi, mai ales, de ce este crezută, de vreme ce fiecare persoană de bună credintă poate vedea în mod direct cum se desfăsoară lucrările şi poate analiză personal caracterul propunerilor adoptate. Este pentru prima data din 2004 când se discută într-o dezbatere parlamentară pe modificări aduse legilor justiţiei. Modificările făcute în 2005 s-au făcut prin asumare de guvern, fără nici o dezbatere parlamentară. Cred că este de maxim interes că Ambasada SUA sau chiar Departamentul de Stat să indice care dintre amendamentele adoptate de Comisie până la acest moment afectează independenţa justiţiei sau luptă anticorupţie. Firesc este să vorbim pe lucruri concrete, nu pe slogane. Comunicatul în cauza prezintă incorect situaţia, iar poziţia Departamentului de Stat este total nepotrivită şi neconformă cu realitatea", precizează fostul preşedinte al Tribunalului Dolj.

O reacţie a venit şi din partea Andreei Chiş, membru CSM. Aceasta a declarat, pentru MEDIAFAX, că: "Eu cred că trebuie să vedem în rapoartele şi semnalele externe o atenţionare serioasă în sensul periclitării independenţei sistemului judiciar din România prin modul în care se doreşte adoptarea legilor justiţiei. Sunt confirmări ale faptului că judecătorii şi procurorii, consultaţi în adunările generale, precum şi CSM-ul, care a ţinut seamă de opinia lor, dând aviz negativ, au sesizat corect acelaşi pericol. E un semnal mult mai direct decât în alte situaţii, punctual, adresat legiuitorului de a ţine seamă de poziţia sistemului judiciar printr-o consultare şi un dialog reale, şi nu formale".

Statele Unite au anunţat că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici