MESAJUL Patriarhului Daniel către românii din străinătate: Păstraţi permanent legătura cu copiii rămaşi acasă

Patriarhul Daniel îi sfătuieşte pe părinţii plecaţi să lucreze în străinătate să rămână în contact permanent cu copiii lor, pentru ca distanţele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală.

746 afișări
Imaginea articolului MESAJUL Patriarhului Daniel către românii din străinătate: Păstraţi permanent legătura cu copiii rămaşi acasă

Patriarhul Daniel (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

PF Daniel a adresat acest îndemn în mesajul de Duminica migranţilor români, care anul acesta este pe 16 august. Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 25 februarie 2009, în luna august a fiecărui an, în prima duminică după marele praznic al Adormirii Maicii Domnului (15 august), există o zi dedicată tuturor românilor migranţi.

Cu această ocazie PF Daniel adresează un mesaj de preţuire şi de încurajare pentru românii plecaţi din ţară, în diverse părţi ale lumii. Mesajul de anul acesta este intitulat "Iubirea de biserică şi neam întăreşte comuniunea românilor de pretutindeni".

"Misiunea Bisericii noastre în diaspora este deosebit de importantă, deoarece românii migranţi trăiesc cu speranţa într-un viitor mai prosper, dar şi cu dorul de locurile natale, de ţară. De multe ori, mediul în care ei lucrează printre străini nu le insuflă un sentiment de pace şi mulţumire sufletească, dar se regăsesc în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din diaspora. Aici, bucuria regăsirii şi trăirii credinţei strămoşeşti, a spiritualităţii şi a identităţii româneşti, a întăririi în comuniunea dătătoare de putere, mângâiere şi nădejde în Dumnezeu, se împleteşte cu nostalgia locurilor natale, cu sentimentul de dor arzător după cei dragi, resimţit atât de puternic printre străini. Această stare de dor, asumată în mod existenţial, favorizează căutarea originii şi a identităţii profunde", spune PF Daniel în mesajul către dispora.

Credincioşii ortodocşi români din afara graniţelor sunt îndemnaţi "să cultive legătura cu slujitorii BOR, să le solicite ajutorul şi povăţuirea, să se spovedească şi să se împărtăşească cu Sfânta Euharistie, participând la viaţa liturgică a parohiilor româneşti şi trăind în bucuria comuniunii frăţeşti cu ceilalţi români, împărtăşind experienţele comune şi ajutându-se reciproc".

Totodată, Patriarhul BOR adresează un îndem către părinţii plecaţi la muncă să păstreze unitatea familiei.

"În deosebi, ne adresăm părinţilor români plecaţi la muncă în străinătate, îndemnându-i să păstreze unitatea familiei şi să rămână în permanent contact cu fiii şi cu fiicele lor şi cu cei rămaşi în ţară, pentru ca distanţele geografice mari să nu producă îndepărtare sufletească sau înstrăinare spirituală a unora faţă de alţii", a mai spus Patriarhul Daniel.

El a subliniat că, în acest an, Duminica migranţilor români coincide cu prăznuirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni (16 august).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici