Mii de elevi din Galaţi tremură de frig pentru că centralele termice nu sunt cuplate la gaz

Mii de elevi şi profesori din Galaţi tremură de frig deoarece centralele termice cu care sunt dotate şcolile şi internatele şcolare nu pot fi folosite, unităţile de învăţământ aşteaptând autorizaţiile pentru racordarea la reţeaua de gaze, transmite corespondentul MEDIAFAX.

351 afișări
Imaginea articolului Mii de elevi din Galaţi tremură de frig pentru că centralele termice nu sunt cuplate la gaz

Mii de elevi din Galaţi tremură de frig pentru că centralele termice nu sunt cuplate la gaz

Cele mai mari probleme sunt în cazul elevilor din ciclul primar care învaţă la şcolile din Galaţi, deoarece copiii răcesc rapid, iar părinţii sunt nemulţumiţi.

„A durat montajul, centrala este montată în exterior, am luat toate măsurile ca să nu punem în pericol siguranţa elevului. Chiar nu am solicitat această centrală, noi am fost mulţumiţi cu sistemul centralizat”, a declarat directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale nr. 25, Elena Năstase.

Copiii care au cursuri dimineaţa sunt îmbrăcaţi de părinţi cu multe haine, aproape ca iarna.

„E îmbracată bine. Are haine multe pe ea... de asta o îmbrăcăm, să nu răcească”, a spus bunica unei eleve de la aceeaşi şcoală.

Probleme au şi elevii de liceu. La Colegiul Naţional Costache Negri din Galaţi peste 1.100 de elevi stau în frig, pentru că centrala termică nu are branşament la ţeava de gaze.

„Licitaţia pentru instalarea centralei a fost desfăşurată de către Primăria Galaţi, în iulie 2017. De atunci s-a încercat să se obţină toate avizele necesare pentru realizarea branşamentelor. În momentul acesta centrala este pe poziţie, construcţia există şi aşteptăm să se facă branşamentul la gaz. Branşamentul ni s-a spus că se va face în noiembrie, probabil spre sfârsitul lui noiembrie, având în vedere că toate actele durează foarte mult. Nu ştiu de ce, probabil că aceasta este legislaţia. Aşa cum vedeţi, vremea de afară nu mai ţine cu noi, sperăm să se rezolve. În momentul când temperaturile vor scădea cu câteva grade, cu siguranţă va fi greu de suportat pentru că este şi clădirea de aşa natură, spaţiile sunt foarte mari, tavanele la înălţime mare şi atunci sunt greu de încălzit”, a declarat directorul colegiului gălăţean, Andra Ionescu.

Colegiul Naţional Costache Negri are şi un internat care ar trebui să fie încălzit cu centrala termică a şcolii. Cum noaptea este frig, elevii cazaţi în cămin au solicitat administraţiei pături şi radiatoare.

„Copiii se descurcă, vă daţi seama au hălăţelele de baie, le e frig. Au cerut pături suplimentare. La momentul acesta nu e de speriat. S-au montat radiatoare în camerele de pe colţul clădirii unde este mai frig, în cele din mijloc e mai ok. Asta este situaţia nu avem ce face. Sperăm că va fi bine. Anul trecut cred că la 15 octombrie aveam deja căldură”, a explicat pedagogul Angela Filimon.

Unităţile şcolare aflate în această situaţie au fost debranşate de la reţeaua urbană de termoficare după ce Primăria a anunţat închiderea sistemului centralizat din cauza pierderilor şi a cheltuielilor de întreţinere uriaşe.

Deoarece municipalitate a alocat cu întârziere fonduri pentru achiziţionarea şi montarea de centrale termice, 13 şcoli din Galaţi nu au obţinut încă avizele pentru conectarea la reţeaua de gaze, procedurile fiind îngreunate de faptul că de această activitate nu se ocupă decât o singură firmă.

„Nu ştiam nici eu, am aflat recent că în Galaţi este o singură firmă autorizată. În şcolile în care s-au montat centrale termice este frig. Centralele sunt inutile pentru că nu sunt alimentate cu gaze. Se aşteaptă această conexiune la gaze, asta-i problema, în momentul de faţă nu este realizată conectarea la reţeaua de gaze. Repet, este o singură firmă autorizată la nivelul Galaţiului pentru racordul la gaze, această firmă nu face faţă solicitărilor, sunt foarte multe solicitări în condiţiile în care Primăria închide sistemul centralizat de termoficare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul local Onuţ Atanasiu.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că urmăresc subiectul, astfel încât situaţia să fie rezolvată cât mai rapid.

„Şcolile ne-au solicitat ajutorul. Au fost discuţii, noi însă nu putem să facem prea multe. Ei trebuie să facă solicitări la Primărie pentru rezolvarea de urgenţă a problemei cu încălzirea. Anul trecut au fost găsite soluţii, se vor găsi şi anul acesta”, a spus, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache.

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Galaţi spun că problema conectării la reţeaua de gaze a şcolilor gălăţene va fi rezolvată în următoarele săptămâni.

„Se mai lucrează pentru branşamentele la reţeaua de gaze la 13 unităţi de învăţământ şi se preconizează că aceste lucrări se vor termina în luna noiembrie”, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Primăria Galaţi a decis să închidă sistemul centralizat de termoficare iar clienţii reţelei urbane au primit ajutoare de la bugetul local în valoare de 3.000 de lei pentru achiziţionarea de centrale termice, electrice, panouri radiante, calorifere ori boilere sau orice sistem alternativ de încălzire a locuinţei şi de producere a apei calde. În paralel, Primăria a demarat un proiect privind transformare punctelor termice din Galaţi în 24 de microcentrale de cartier alimentate cu gaz care vor produce agent termic pentru aproximativ 7.000 de apartamente şi instituţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici