Mii de restaurante "fish and chip" din Marea Britanie ar putea fi închise în decurs de un an

Restaurantele "fish and chips" din Marea Britanie sunt supuse unor presiuni severe, în condiţiile în care preţurile ingredientelor cheie - inclusiv ale codului şi ale uleiului de gătit - au crescut ca urmare a atacului rus asupra Ucrainei, scrie CNN.

7421 afișări
Imaginea articolului Mii de restaurante "fish and chip" din Marea Britanie ar putea fi închise în decurs de un an

Mii de restaurante "fish and chip" din Marea Britanie ar putea fi închise în decurs de un an

Până la o treime din cele aproximativ 10.000 de restaurante fish and chips din ţară s-ar putea închide în următoarele nouă luni, a declarat Andrew Crook, preşedintele Federaţiei naţionale a respectivelor unităţi. Criza este cea mai gravă pe care a văzut-o, a declarat el pentru CNN Business.

Grupul reprezintă 1.200 de afaceri de fish-and-chips şi funcţionează de mai bine de un secol.

Crook, care deţine propriul său magazin, a declarat că preţurile au început să crească spre sfârşitul anului trecut, dar costurile ingredientelor de bază au crescut vertiginos de la sfârşitul lunii februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

"Pe toată linia, totul a crescut", a spus Crook.

Întreprinderile din toate industriile se luptă cu preţurile în creştere, deoarece blocajele din lanţul de aprovizionare au fost exacerbate de războiul din Ucraina. Dar magazinele britanice de peşte şi cartofi prăjiţi, care în mod tradiţional funcţionează cu marje foarte mici, simt o presiune deosebită din cauza dependenţei industriei de importurile ruseşti.

Până la 40% din codul şi eglefinul din industrie provin din apele ruseşti, iar aproximativ jumătate din uleiul de floarea-soarelui este importat din Ucraina, a declarat Crook.

Întreprinderile plătesc cu aproximativ 83% mai mult pentru uleiul de floarea-soarelui faţă de începutul lunii martie, potrivit lui Crook. Uleiul de palmier, o alternativă comună, şi-a dublat preţul. Indonezia - cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume - a început să restricţioneze exporturile luna trecută pentru a menţine aprovizionării interne.

La aceste probleme se adaugă facturile la energie şi preţurile explozive la îngrăşămintele necesare pentru cultivarea cartofilor.

Peştele şi cartofii prăjiţi este una dintre mâncărurile naţionale neoficiale ale Regatului Unit. Primele magazine au fost deschise în anii 1860 şi s-au răspândit rapid pe măsură ce ţara s-a industrializat, ajutând la hrănirea muncitorilor din fabrici, potrivit grupului comercial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce guvernul raţionaliza alte alimente de bază, precum ceaiul, untul, carnea, fish and chips au fost exceptate, atât de important era acest fel de mâncare pentru clasele muncitoare.

Clienţii se aşteaptă ca fish and chips-ul să fie ieftin, a spus Crook. În urmă cu un an, preţul mediu pentru un cod şi o porţie de cartofi prăjiţi ar fi fost de aproximativ 7 lire sterline, a spus Crook. Acum, el estimează că este de aproximativ 8,50 lire sterline - o creştere de 21%.

"Riscăm să ne scoatem noi înşine de pe piaţă... încercăm să menţinem creşterile la un nivel cât mai scăzut posibil", a spus Crook. "Am pierdut câţiva clienţi obişnuiţi care obişnuiau să vină în fiecare vineri", a adăugat el.

Temerile că guvernul britanic va impune tarife de import dure pentru peştele alb rusesc au împins companiile să se aprovizioneze cu alternative, ceea ce a dus la o creştere şi mai mare a preţului peştelui islandez şi norvegian pe care Crook îl cumpără.

Preţul unei lăzi de cod islandez este acum de 270 de lire sterline (331 de dolari), faţă de 140 de lire sterline (176 de dolari) în această perioadă a anului trecut, a declarat Crook.

Britanicii se confruntă cu cea mai gravă criză a costului vieţii din ultimele decenii. Inflaţia anuală a atins 7% în martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, şi ar putea atinge 10% în cursul acestui an, potrivit Băncii Angliei.

Mai mult de o jumătate de milion de întreprinderi mici din Marea Britanie - adică aproximativ una din 10 - intenţionează să închidă, să îşi reducă activitatea sau să vândă în următorul an, deoarece multe dintre ele se luptă să obţină finanţare, potrivit unui sondaj realizat de Federaţia întreprinderilor mici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici