Militari din Luxemburg au fost integraţi în Grupul de Luptă al NATO din România

Militarii din detaşamentul Marelui Ducat de Luxemburg au fost integraţi în Grupul de Luptă al NATO din România, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

379 afișări
Imaginea articolului Militari din Luxemburg au fost integraţi în Grupul de Luptă al NATO din România

Militari din Luxemburg au fost integraţi în Grupul de Luptă al NATO din România

„Marţi, 21 martie, în Centrul Naţional de Instruire Întrunită <Getica> din Cincu a avut loc ceremonia de integrare în Grupul de Luptă al NATO dislocat în România a militarilor care fac parte din detaşamentul Marelui Ducat de Luxemburg la această misiune a Alianţei Nord-Atlantice în ţara noastră. Cei 27 de militari luxemburghezi, care au sosit în România la începutul acestei luni, împreună cu tehnică de luptă, fac parte dintr-un pluton de recunoaştere şi vor fi integraţi, pe timpul misiunii, în compania olandeză din cadrul Grupului de Luptă condus de Franţa”, anunţă MApN.

Ceremonia a avut loc în prezenţa ambasadorului Marelui Ducat de Luxemburg în România, Elisabeth Cardoso Jordão, a reprezentantului Statului Major francez al Apărării, generalul de brigadă Christophe Follet, a comandantului Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, colonelul Ioan Cristurean, şi a reprezentantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud Est, locotenent-colonelul Konstantinos Karmperis.

„Ambasadorul Cardoso Jordão a vizitat, în cursul zilei, facilităţile de cazare şi de antrenament ale militarilor luxemburghezi în Cincu. Misiunea detaşamentului Marelui Ducat de Luxemburg, care este planificată a se desfăşura pe o perioadă de 28 de luni, în premieră în ţara noastră, reprezintă o oportunitate de consolidare a cooperării între forţele armate române, franceze şi cele luxemburgheze şi de intensificare a activităţilor de instruire în teren şi sporire a interoperabilităţii cu forţele Aliate”, precizează MApN.

Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră. La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional. BGFP contribuie la creşterea cooperării militare a României cu ţările participante – Franţa, Ţările de Jos şi Belgia (prin rotaţie), precum şi cu Luxemburg şi, implicit, la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de apărare şi descurajare în contextul războiului din Ucraina şi a crizei din regiunea Mării Negre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici