Minerii de la Lupeni care au refuzat să intre în subteran au acceptat să reia lucrul

Minerii din schimbul al doilea de la Mina Lupeni, care au refuzat, luni, să intre în subteran, nemulţumiţi de salarii, au acceptat să înceapă lucrul, în timp ce negocierile cu reprezentanţii unităţii miniere vor fi reluate marţi, după ce sindicaliştii vor discuta cu ministrul Adriean Videanu.

218 afișări
Imaginea articolului Minerii de la Lupeni care au refuzat să intre în subteran au acceptat să reia lucrul

Protest al minerilor de la Mina Lupeni, din cauza salariilor mici (Imagine din arhivă; Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

Potrivit directorului general al Companiei Naţionale a Huilei, Constantin Jujan, negocierile între reprezentanţii minerilor şi cei ai Minei Lupeni vor fi reluate marţi, după ce delegaţia Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului va discuta cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, despre problemele ortacilor.

Astfel, cei peste o sută de mineri din schimbul al doilea vor intra în subteran, iar cei aproximativ 30 de ortaci din schimbul întâi urmează să iasă din mină.

La întâlnirea de la Bucureşti va participa şi Jujan, care a spus că nu le-a făcut promisiuni minerilor, iar "soluţiile sunt destul de limitate".

Minerii din schimbul al doilea, care au refuzat să intre în subteran, s-au adunat, luni după-amiază, în sala de pontaj a Unităţii Miniere Lupeni, pentru a discuta cu directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, Constantin Jujan, cu conducerea şi cu liderii de sindicat de la această mină.

Potrivit unor reprezentanţi ai Minei Lupeni, la rândul lor, minerii din schimbul întâi de la sectorul 3 - aproximativ 30 de persoane - au refuzat să mai iasă din şut la terminarea programului de lucru, în semn de protest faţă de condiţiile actuale de muncă din Valea Jiului.

În urma acestui protest, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacatas, a declarat că i-a solicitat o întâlnire "urgentă" ministrului Videanu, pentru a discuta problemele cu care se confruntă minerii din Valea Jiului.

Ulterior, reprezentanţii Ministerului Economiei au anunţat că ministrul Adriean Videanu se va întâlni, luni seară, cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani şi cu reprezentanţi ai sindicatelor din minerit, pentru a discuta pe tema protestului spontan declanşat la exploatarea minieră Lupeni.

CNH are aproximativ 10.700 de angajaţi şi va disponibiliza anul viitor circa 1.000 de persoane, ca parte a unui program de restructurare.

Compania este cel mai mare datornic la buget, cu restanţe istorice de 3,66 miliarde lei, din care majorările şi penalităţile reprezintă 2,58 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici