Minerii dintr-un schimb de la Mina Lupeni refuză să iasă din subteran, nemulţumiţi de salarii. Directorul tehnic al Societăţii Naţionale a Huilei şi liderul de sindicat discută cu aceştia

Minerii dintr-un schimb de la Mina Lupeni din Valea Jiului au refuzat, vineri seară, să părăsească locul de muncă la terminarea programului, rămânând în subteran, întrucât sunt nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească.

357 afișări
Imaginea articolului Minerii dintr-un schimb de la Mina Lupeni refuză să iasă din subteran, nemulţumiţi de salarii. Directorul tehnic al Societăţii Naţionale a Huilei şi liderul de sindicat discută cu aceştia

Minerii dintr-un schimb de la Mina Lupeni refuză să iasă din subteran, nemulţumiţi de salarii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Directorul tehnic al Societăţii Naţionale a Huilei (SNH) şi liderul de sindicat al minerilor au coborât, vineri seară, în subteranul Minei Lupeni pentru a discuta cu ortacii care refuză să iasă la suprafaţă, întrucât sunt nemulţumiţi de salarii, numărul protestatarilor ajungând, între timp, la 34.

Potrivit directorului general al Societăţii Naţionale a Huilei, Nicolea Drăgoi, directorul tehnic al societăţii, Cristian Baleia, şi liderul de sindicat al minerilor, Vasile Vamoş, au coborât în mină pentru a-i convinge pe ortaci să renunţe la protestul din subteran.

Drăgoi a afirmat că celor aproximativ 12 ortaci din schimbul al doilea al unei brigăzi li s-au alăturat alţi colegi din alte brigăzi, numărul minerilor protestatari ajungând la 34.

El a afirmat că îi aşteaptă pe ortaci la suprafaţă pentru a discuta despre problemele lor.

Pe de altă parte, surse din SNH susţin că şi la Mina Livezeni sunt probleme cu salariile, mai mulţi ortaci care lucrează aici având pe fluturaşii de salarii zero lei.

Potrivit directorului general al Societăţii Naţionale a Huilei, Nicolae Drăgoi, minerii din schimbul al doilea al unei brigăzi de la Mina Lupeni au refuzat să iasă la suprafaţă după terminarea programului de lucru, aceştia fiind nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească în 15 ianuarie şi despre a căror valoare au aflat în cursul zilei de vineri, când au fost împărţiţi fluturaşii de plată.

Drăgoi aprecia că 12 ortaci refuză să iasă din subteran.

Potrivit sursei citate, minerii au cerut să discute cu conducerea minei şi cu reprezentanţii sindicatului.

Reprezentanţii minerilor spun că indicele de productivitate, în funcţie de care se calculează salariile ortacilor, nu a fost, în decembrie, la nivelul de 1, care înseamnă valoarea salariului de bază în cazul Minei Lupeni, ci a fost puţin peste 0,90. De altfel, doar la două unităţi miniere din Valea Jiului, respectiv Paroşeni şi Vulcan, indicele de productivitate a fost de 1, în timp ce la celelalte cinci - Lonea, Petrila, Livezeni, Lupeni şi Uricani - indicele a variat între 0,90 şi 0,99.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici