Ministerele Mediului şi Internelor adoptă noi proceduri privind atenţionările meteo şi hidrologice

Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor au adoptat noi proceduri de codificare a informărilor, atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi hidrologice, printr-un ordin comun, publicat miercuri în Monitorul Oficial.

362 afișări
Imaginea articolului Ministerele Mediului şi Internelor adoptă noi proceduri privind atenţionările meteo şi hidrologice

Ministerele Mediului şi Internelor adoptă noi proceduri privind atenţionările meteo şi hidrologice (Imagine: Cosmin Dan/Mediafax Foto)

Noul act normativ aprobă şi detaliază direcţiile principale de reacţie rapidă în cazul producerii de fenomene meteorologice periculoase, fenomene hidrologice periculoase, precum şi fluxul informaţional operativ pentru transmiterea informărilor, atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi hidrologice.

Contactat de MEDIAFAX, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Floriana Georgescu, a explicat că este vorba de o actualizare şi o completare a procedurilor adoptate în 2006, dată fiind evoluţia mijloacelor de comunicare.

Atenţionările şi avertizările meteorologice de scurtă şi medie durată constau într-un mesaj de tip text, însoţit de o hartă la nivel naţional, cu menţionarea regiunilor/judeţelor ce urmează să fie afectate, cu precizarea intensităţii fenomenului pentru fiecare regiune/judeţ, precum şi a intervalului de prognoză. În cazul fenomenelor atmosferice periculoase imediate sau prognozate pe foarte scurtă durată (anticipaţie de la o oră până la şase ore), mesajul de atenţionare/avertizare va avea indicat un cod de culoare, dar nu va fi însoţit de hartă.

Atenţionările şi avertizările hidrologice constau dintr-un mesaj de tip text, însoţit de o hartă la nivel naţional, cu specificarea arealelor/sectoarelor de râu care pot fi afectate de creşteri semnificative ale nivelurilor/debitelor, cu precizarea intensităţii fenomenului pentru fiecare areal/sector de râu, precum şi a intervalului de prognoză. Totodată, atenţionările şi avertizările hidrologice pot fi detaliate la nivel local de către serviciile hidrologice din cadrul administraţiilor bazinale de apă ale Administraţiei Naţionale "Apele Române", în funcţie de gradul de detaliere al informaţiei meteorologice şi hidrologice disponibile la momentul elaborării prognozei hidrologice şi/sau de gradul de severitate al fenomenului prognozat.

În ceea ce priveşte fluxul informaţional operativ, noul ordin prevede că informările, atenţionările şi avertizările meteorologice care se emit în cazul producerii de fenomene meteorologice periculoase la scară naţională se transmit de către ANM Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă al Ministerului Mediului şi mass-mediei şi informările, atenţionările şi avertizările hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară naţională se transmit de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă al MMP, Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă al Administraţiei Naţionale "Apele Române" şi mass-mediei.

Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă al Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) transmite, cu maximă operativitate, informările, atenţionările şi avertizările meteorologice şi hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene meteorologice şi hidrologice periculoase la scară naţională Ministerului Administraţiei şi Internelor - Direcţia generală pentru relaţiile cu instituţiile prefectului, Centrului Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Centrele operaţionale ale inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă au obligaţia de a transmite informările, atenţionările şi avertizările meteorologice şi hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene meteorologice şi hidrologice periculoase comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă (primării) din zonele potenţial afectabile, iar acestea au obligaţia de a asigura avertizarea şi alarmarea populaţiei din zonele de risc.

La data intrării în vigoare a noului act normativ, s-a abrogat Ordinul ministrului Mediului şi Gospodăririi Apelor şi al ministrului Administraţiei şi Internelor 823/1.427/2006 pentru aprobarea procedurilor de codificare a atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi a avertizărilor şi alertelor hidrologice, publicat în Monitorul Oficial 795 din 21 septembrie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici