Ministerul de Externe a alocat 2,28 milioane de lei pentru sărbătorirea Zilei Naţionale de către misiunile diplomatice

MAE a alocat aproximativ 2,28 milioane de lei pentru sărbătorirea Zilei Naţionale de către misiunile diplomatice şi institutele culturale care organizează cu această ocazie concerte, expoziţii, prezentări de modă, gale ale filmului românesc sau lansări de carte.

143 afișări
Imaginea articolului Ministerul de Externe a alocat 2,28 milioane de lei pentru sărbătorirea Zilei Naţionale de către misiunile diplomatice

Ministerul de Externe a alocat 2,28 milioane de lei pentru sărbătorirea Zilei Naţionale de către misiunile diplomatice (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate organizează o serie de acţiuni pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, printre care concerte, expoziţii foto-documentare, gale ale filmului românesc, lansări de carte sau conferinţe.

Potrivit MAE, aceste evenimente au ca scop "promovarea valorilor reprezentative ale culturii tradiţionale şi contemporane româneşti, în contextul special al marcării în acest an a 25 de ani de la prăbuşirea regimurilor totalitare în Europa Centrală şi de Sud-Est".

Ele se adresează autorităţilor, corpului diplomatic, publicului, personalităţilor, reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai mass-media din ţările de reşedinţă şi opiniei publice internaţionale.

Suma alocată pentru organizarea acţiunilor dedicate Zilei Naţionale este de 2.281.450 lei, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.

De Ziua Naţională, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, se va afla la Chişinău, în prima sa vizită oficială în străinătate, ocazie cu care va participa la recepţia organizată de Ambasada României în R. Moldova.

Mai multe misiuni au organizat în avans evenimente cu ocazia Zilei de 1 Decembrie.

Seria evenimentelor organizate de Ambasada din Austria a fost deschisă încă de miercuri, cu o seară culturală la sediul misiunii, intitulată "Seară vieneză cu suflet românesc".

Participanţii au urmărit o prezentare de modă şi un concert susţinut de artişti ai Operei de Stat din Viena: soprana Ildiko Raimondi (născută la Arad), violonistul originar din Maramureş Liviu Burz şi de pianistul Andrei Roth, născut la Satu Mare.

Programul cultural a fost urmat de o recepţie, cu preparate tradiţionale şi vinuri româneşti.

Printre cei aproximativ 160 de invitaţi s-au aflat membri ai Parlamentului Naţional, foşti miniştri, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Viena, reprezentanţi ai cercurilor academice, de afaceri, turism şi culturale din capitala austriacă.

Şi în Ungaria, Ziua României a fost sărbătorită în avans. Pe 24 noiembrie, la centrul cultural RaM Colosseum din Budapesta a fost prezentat spectacolul "Suflet Românesc" al lui Dan Puric, organizat de Institutul Cultural Român, urmat de o recepţie a Ambasadei României, la care au fost prezenţi peste 600 de invitaţi, din partea autorităţilor ungare (guvern, parlament, primarii, alte instituţii), ai corpului diplomatic, mediului academic şi cultural, mass-media, comunităţii româneşti din Budapesta şi din provincie.

În SUA, ICR New York şi Ambasada României la Washington au organizat, pe 26 noiembrie, concertul violonistului Alexandru Tomescu pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

Cu acest prilej, ambasadorul Iulian Buga le-a transmis un mesaj românilor din SUA, publicat pe site-ul ambasadei.

"Chiar dacă se află departe de ţară, românii din America nu au contenit să reprezinte cu demnitate România şi să fie cu sufletul alături de ea. Aşa cum a dovedit-o şi recent, cu ocazia alegerilor din luna noiembrie a acestui an, comunitatea românească a înţeles că sprijinul său este indispensabil pentru asumarea de către România a valorilor democratice şi pentru păstrarea identităţii naţionale prin promovarea valorilor, a tradiţiilor şi a culturii româneşti în spaţiul american", se arată în mesajul diplomatului.

În Canada, pe 24 noiembrie, la Galeria naţională de artă din Ottawa, s-au desfăşurat o recepţie şi un concert, iar, pe 30 noiembrie, la Primăria din capitala canadiană va fi organizat un eveniment ce cuprinde concerte, dansuri populare, mâncare tradiţională, premii şi vânzări de produse.

În Franţa, în perioada 19 noiembrie - 2 decembrie, are loc, la Strasbourg, "Festivalul de film românesc", în timp ce în Israel este organizată expoziţia "România şi Israel în culorile naturii", la sediul ICR Tel Aviv, în perioada 1 decembrie 2014 - 31 ianuarie 2015.

Ziua României a fost sărbătorită şi în Sri Lanka, printr-un cocktail şi o expoziţie de vinuri româneşti la care au participat peste 200 persoane, inclusiv membri ai guvernului, parlamentari, reprezentanţi ai MAE, Guvernatorul Băncii Centrale a Sri Lanka, înalţi funcţionari din ministere şi alte instituţii centrale, cetăţeni sri lankezi care au studiat în România şi cetăţeni români rezidenţi în Sri Lanka, inclusiv voluntarii români care lucrează la organizaţiile din sistemul ONU.

Cocktail-uri aniversare de Ziua Naţională au mai fost organizate şi în Vietnam şi Zimbabwe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici