Ministerul Educaţiei, amendat de CNCD din cauza discriminării într-un liceu din Capitală

Ministerul Educaţiei a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cu 1.000 de lei, în urma refuzului unui colegiu din Capitală de a transfera la clasa sportivă trei elevi ai căror părinţi nu doreau să îi înscrie şi în clubul sportiv al liceului.

589 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei, amendat de CNCD din cauza discriminării într-un liceu din Capitală

Ministerul Educaţiei, amendat de CNCD din cauza discriminării într-un liceu din Capitală (Imagine: Anderi Spirache/ Publimedia)

Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" din Capitală şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) au fost reclamate la CNCD de părinţii a trei elevi care studiază în unitatea de învăţământ.

Colegiul director al CNCD a discutat miercuri cele trei sesizări, ce au avut drept obiect refuzul transferului copiilor petenţilor, care fac sport de performanţă, la clasa sportivă a Colegiului Naţional "Emil Racoviţă" din Bucureşti, deoarece părinţii nu vor să îi înscrie şi în clubul sportiv al liceului, elevii fiind deja legitimaţi la un club sportiv privat.

Colegiul director a constatat că acest refuz încalcă dreptul la educaţie şi constituie o faptă de discriminare potrivit articolului 2, alineatul 1, coroborat cu articolul 11, alineatul 1, din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Astfel, CNCD a aplicat Ministerului Educaţiei Naţionale sancţiunea amenzii contravenţionale în valoare de 1.000 lei.

Articolul 2, alineatul 1, din OG nr. 137/2000 defineşte discriminarea drept "orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice".

Potrivit articolului 11, alineatul 1, din ordonanţă, constituie contravenţie "refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la sistemul de educaţie de stat sau privat, la orice formă, grad şi nivel, din cauza apartenenţei acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a persoanelor în cauză".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici