Ministerul Justiţiei cere ÎCCJ, CSM şi Parchetului General o situaţie privind dificultăţile în aplicarea codurilor

Ministerul Justiţiei solicită,până pe 26 mai,de la instanţa supremă, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul General o situaţie privind dificultăţile în aplicarea codurilor,instituţia apreciind că "se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementărilor conţinute de noile coduri".

272 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei cere ÎCCJ, CSM şi Parchetului General o situaţie privind dificultăţile în aplicarea codurilor

Ministerul Justiţiei cere ÎCCJ, CSM şi Parchetului General o situaţie privind dificultăţile în aplicarea codurilor (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

"Având în vedere dificultăţile semnalate în procesul de aplicare a noilor coduri, în special a Codului penal şi a Codului de procedură penală, Ministerul Justiţiei apreciază că se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementărilor conţinute de noile coduri. În acest scop, Ministerul demarează un proces de analiză cu privire la această problematică, atât în materie penală şi procesual-penală, cât şi în materie civilă şi procesual-civilă. În realizarea evaluării vor fi implicate, pe lângă comisiile de elaborare a noilor coduri şi a legilor de punere în aplicare a acestora, instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti şi asociaţiile magistraţilor, dar şi celelalte profesii juridice cu atribuţii în înfăptuirea actului de justiţie ori conexe actului de justiţie, instituţii de învăţământ superior şi Institutul de Cercetări Juridice «Acad.Andrei Rădulescu» al Academiei Române, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, postat miercuri pe site-ul instituţiei.

În acest context, Ministerul Justiţiei intenţionează organizarea a două întâlniri de lucru, la sediul său.

"În scopul pregătirii întâlnirilor de lucru în cadrul cărora vor fi dezbătute atât problemele identificate în materie civilă şi procesual civilă, cât şi cele în materie penală şi procesual-penală, Ministerul Justiţiei a iniţiat un amplu proces de consultare care implică toate autorităţile şi entităţile menţionate mai sus. Potrivit calendarului stabilit, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, precum şi Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost invitate ca, după consultarea instanţelor, respectiv a structurilor de parchet, cu privire la dificultăţile cu care s-au confruntat în procesul de aplicare a noilor coduri, să transmită Ministerului Justiţiei, până la data de 26 mai a.c., o situaţie centralizată a observaţiilor formulate, inclusiv, dacă este cazul, a propunerilor fundamentate de amendare a legislaţiei. Celelalte instituţii şi entităţi, inclusiv reprezentanţii societăţii civile sunt invitaţi, de asemenea, să trimită Ministerului Justiţiei observaţii şi, după caz, propuneri concrete privind cadrul legislativ supus analizei", potrivit sursei citate.

Observaţiile şi propunerile pot fi transmise până la data de 26 mai la adresa de email: evaluarecoduri@just.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici