Ministerul Mediului: Norul vulcanic va traversa România, dar oamenii nu au niciun motiv de îngrijorare

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Cotoşman, a precizat că norul de erupţie vulacanică va acoperi sâmbătă, la ora 21.00, întreg teritoriu al României şi va persista până duminică, în jurul orei 9.00, iar oamenii nu au niciun motiv de îngrijorare în legătură cu o eventuală poluare.

40 afișări
Imaginea articolului Ministerul Mediului: Norul vulcanic va traversa România, dar oamenii nu au niciun motiv de îngrijorare

Ministerul Mediului: Norul vulcanic va traversa România, dar oamenii nu au niciun motiv de îngrijorare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotoşman a precizat că până sâmbătă, la ora 18.00, niciuna din cele din 143 de staţii de măsurare a calităţii aerului de pe teritoriul României, nu au înregistrat date de natură să alerteze autorităţile cu privire la o eventuală poluare a aerului.

Totodată, Cotoşman a arătat că valorile de emisie poluantă au fost în ultima perioadă chiar mai scăzute decât cele normale, anterioare poluării produsă de erupţia unui vulcan din Islanda.

"Nu s-au constatat depăşiri ale valorilor pulberilor din atmosferă. Nu există niciun fel de pericol pentru populaţia României. În această noapte (sâmbătă-n.r.), începând cu ora 21.00 şi până mâine la ora 9.00 norul va tranzita România", a spus Mircea Cotoşman.

Ploile nu vor afecta solul

La rândul său, Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a precizat că eventualele ploi care ar putea să cadă în perioada tranzitării României de norul de cenuşă nu vor afecta solul, pentru că norul se află la o altitudine de peste 6.000 de metri, în timp ce toţi norii potenţiali de ploaie se află sub această înălţime, astfel că stropii de ploaie nu vor trece prin norul de cenuşă şi să aducă la sol materie.

Sâmbătă, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că norul de cenuşă vulcanică se va extinde asupra Europei până sâmbătă, la ora 21.00, incluzând teritoriul României, dar ţara nu va fi afectată de cenuşă la nivelul solului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici