Ministerul Muncii şi GovITHub au lansat Harta Serviciilor Sociale Licenţiate

Persoanele din grupurile vulnerabile au la dispoziţie, începând de vineri, o platformă online, numită <>, unde pot verifica şi pot afla date despre toate serviciile sociale, publice sau private, din România, lansată de Ministerul Muncii şi GovITHub.

244 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii şi GovITHub au lansat Harta Serviciilor Sociale Licenţiate

Ministerul Muncii şi GovITHub au lansat Harta Serviciilor Sociale Licenţiate (Imagine: Radu Chindris / Medifax Foto)

Vineri, la sediul Ministerului Muncii a avut loc conferinţa de lansare a platformei <<Harta Serviciilor Sociale Licenţiate>>, o platformă creată de specialiştii de la GovITHub şi Ministerul Muncii, care integrează toate serviciile specifice fiecărei categorii de grup vulnerabil (copii, persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice, femei victime ale violenţei în familie), disponibile la nivel local, judeţean şi naţional.

"Beneficiarul, familia sau managerul de caz să poată să se uite la serviciile disponibile. Dacă caută un centru de zi sau dacă caută un cămin pentru vârstnici, un centru de recuperare, să vadă care sunt disponibile pe raza teritorială sau în toată ţara. Poţi să vezi care sunt activităţile pe care noi le-am certificate, pe ce anume am dat acreditare (…), capacitatea centrului respectiv, dacă el este public sau privat. Din cele 2.500 de servicii licenţiate, peste 1.000 sunt private în momentul asta. Poţi să vezi inclusiv dacă inspecţia a verificat şi evaluat acel serviciu, care sunt măsurile, dacă licenţa este provizorie sau permanentă.", a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii Oana Ţoiu.

“Avem, pe lângă serviciile publice, serviciile private care sunt licenţiate. În acest mod, puteţi vedea care este acoperirea public-privat a domeniului de servicii” , a adăugat ministrul Dragoş Pâslaru.

În România, sunt licentiate în prezent 2.550 de servicii sociale şi 2.947 de furnizori acreditaţi. Din totalul serviciilor licenţiate, 1.396 sunt publice şi 1.154, private. De la începutul acestui an au fost licenţiate 1.477 de servicii noi, anunţă Ministerul Muncii.

"Va deveni o procedură obligatorie. În fiecare lună, în prima săptămână a lunii, o să fie trecuţi, în registrul unic şi în hartă, furnizorii acreditaţi şi serviciile acreditate. Noi sperăm că asta va diminua şi abuzurile din sistem. Că nu vom mai avea cămine de vârstnici la care se taie panglica şi se pune lacătul pe uşă după, sau servicii care nu sunt licenţiate", a mai spus Oana Ţoiu.

Potrivit reprezentanţilor GovITHub, orice persoană va putea acorda puncte de rating, funcţie de cât de mulţumit a fost de serviciile respectivului centrul.

"Ne-am dorit să facem un website uşor de folosit, să prezinte datele într-un mod mult mai uşor. Suntem într-o versiune BETA, o să continuăm să lucrăm la el. Sper eu că va fi destul de uşor să găsiţi în orice moment, după filtre, ceea ce vă doriţi. Cetăţeanul va putea să intre, să se ducă să-şi găsească, pe diverse categorii, din diverse judeţe, detalii despre fiecare dintre aceste centre.(…) Puteţi vedea, foarte uşor, câte servicii, din ce sector sau judeţ, unde există ele mai multe, unde nu există", a spus Cezar Neaga de la GovITHub.

Potrivit Ministerului Muncii, în 2016 au fost retrase licenţele a 33 de centre de servicii sociale, după ce s-au descoperit nereguli precum nerespectarea regulilor de igienă, capacitate depăşită faţă de cea declarată, tratament nepotrivit faţă de benecifiar şi chiar abuzuri ale personalului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici