Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea ca Antibiotice Iaşi să preia partea de producţie de la "Cantacuzino"

Ministerul Sănătăţii are în discuţie mai multe ipoteze privind redresarea activităţii Institutului "Cantacuzino", una dintre ele fiind preluarea producţiei de către Antibiotice Iaşi, iar alta organizarea unui management de înaltă performanţă, a declarat, miercuri, secretarul de stat Vasile Cepoi.

238 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea ca Antibiotice Iaşi să preia partea de producţie de la "Cantacuzino"

Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea ca Antibiotice Iaşi să preia partea de producţie de la "Cantacuzino" (Imagine: Shutterstock)

"Ministerul Sănătăţii face o analiză. Sunt luate în discuţie mai multe variante pentru redresarea activităţii Institutului Cantacuzino. Una dintre ele este ca producţia să treacă la Antibiotice Iaşi, iar cercetarea să rămână la institut", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, există varianta ca la institutut să fie organizată o structură de conducere performantă. "Şi un alt management reprezintă o variantă pentru redresarea activităţii", a adăugat secretarul de stat.

Cepoi a mai spus că o decizie va fi luată după adunarea generală a acţionarilor de la Antibotice Iaşi şi după finalizarea evaluării situaţiei Institutului Cantacuzino.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de schimbare din funcţia de director general a lui Dorel Radu, după ce acesta şi-a dat demisia.

Radu Dorel a fost înlocuit din cauza "deficienţelor economico-financiare, a blocajului existent în această instituţie şi a lipsei de producţie", au precizat reprezentanţii ministerului.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de numire în funcţia de director general interimar a Radu Iordăchel, până la reorganizarea instituţiei şi organizarea unui nou concurs.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a iniţiat, încă de la începutul acestei luni, consultări largi privind viitorul Institutului Cantacuzino". "Se caută soluţii, în primul rând, prin consiliere şi expertiză pentru echilibrarea economico-financiară a instituţiei şi relansarea producţiei de vaccin gripal şi antituberculoză (BCG), având în vedere că instituţia nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii nici din punct de vedere economic şi nici sub aspectul managementului producţiei", se arată într-un comunicat al ministerului.

Avocatul Poporului (AP) face o anchetă în cazul Institutului Cantacuzino, considerând că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României. Concret, AP a fost sesizat de un medic care a realizat un vaccin şi care nu se mai fabrică.

"De mai multe luni, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii - produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare într-o anumită măsură a siguranţei naţionale a României", se arată într-un comunicat de presă al AP remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit Avocatului Poporului, această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor.

În replică, Ministerul Sănătăţii consideră că o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino, care au fost transmise de Avocatul Poporului, sunt inexacte şi produc confuzie în rândul populaţiei, în condiţiile în care doar gripalul este de strategie şi siguranţă naţională.

Totuşi, multe dintre vaccinuri la care bolnavii apelau nu se mai realizează, astfel că aceştia sunt lipsiţi de tratament, spun pacienţi. Unii dintre aceştia au reclamat faptul că au nevoie de cantastim, pe care îl procurau de la Institutul Cantacuzion, însă nu se mai găseşte în România.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă, care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare-dezvoltare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici