Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Sunt probleme cu aprovizionarea şi cu preţurile la alimentele din import

Preţurile alimentelor au crescut semnificativ în primele zile ale crizei generate de coronavirus, după care au revenit aproximativ la normal şi au rămas crescute doar preţurile produselor de import, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la RFI.

3159 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Sunt probleme cu aprovizionarea şi cu preţurile la alimentele din import

Ministrul Agriculturii,Adrian Oros: Sunt probleme cu aprovizionarea şi cu preţurile la alimentele din import

Ministrul Agriculturii spune că epidemia de coronavirus are efecte asupra producătorilor agricoli.

„Sunt mai multe tipuri de efecte, generate în primul rând de o modificare a comportamentului de cumpărare, mai mult, decât de o problemă de producţie sau aprovizionare. Dacă în primele zile după criză toată lumea a făcut stocuri, au alergat prin magazine şi au cumpărat cantităţi foarte mari de alimente, iar preţurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână vânzările au scăzut, preţurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru că acolo există o oarecare îngreunare a transportului mărfurilor. Sigur, acest lucru este general, se întâmplă în toată Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situaţia nu este asemănătoare cu cea dinainte de criză, deci viteza de aprovizionare este mult mai mică şi aici sunt probleme cu aprovizionarea şi cu preţurile la alimentele din import”, a spus Oros, la RFI.

Ministrul Agrigulturii a afirmat că „datorită faptului că oamenii cumpără mult mai puţin, pentru că nu au acces la fel de uşor în magazine sau în supermarketuri sau la pieţe, au scăzut şi cumpărăturile, iar unii producători ne semnalează că au stocuri consistente. Asta şi datorită faptului că s-a închis tot ceea ce înseamnă HORECA, hotelurile, restaurantele, fast-food-urile şi mulţi dintre producătorii mici aveau contracte cu acest sistem HORECA”.

Demnitarul este de părere că nu ar fi o idee bună plafonarea preţurilor la raft.

„Am discutat cu toţi actorii din piaţă, comercianţii, producătorii şi procesatorii, pentru că noi atunci când s-a declanşat criza, a doua zi am făcut un grup de lucru, cu toate segmentele acestui lanţ de aprovizionare, producători, procesatori şi comercianţi. Dacă vine statul şi în mod brutal intervine şi fixează doar preţul la raft, fără să existe o negociere prealabilă între toţi actorii acestui lanţ de aprovizionare, cei care dispar primii de pe piaţă, cei care sunt afectaţi şi pot fi falimentaţi sunt exact cei mici, producătorii mici şi procesatorii mici. Or în România, producătorii mici şi procesatorii mici sunt cei români. Noi nu avem de gând să se întâmple acest lucru cu ei”, a mai spus sursa citată, la RFI.

Întrebat dacă poate asigura populaţia că nu va exista o criză a aprovizionării cu alimente în magazine, în contextul coronavirusului, Adrian Oros a răspuns: ”Eu pot să asigur populaţia că autorităţile vor face tot ceea ce depinde de ele, ca să nu se întâmple acest lucru, dar trebuie să înţeleagă şi populaţia şi producătorii şi procesatorii şi comercianţii, toţi trebuie să înţelegem în această perioadă că trebuie să ne comportăm responsabil, că trebuie să facem eforturi şi dacă e de câştigat, câştigăm toţi, dacă e de pierdut, să pierdem toţi. Să nu existe unii care să încerce în această situaţie de criză, care este tragică şi care poate deveni şi mai complexă, să câştige de pe seama acestei crize”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici