Ministrul Educaţiei a demis conducerea Editurii Didactice şi Pedagogice/ Toate manualele auxiliare vor fi revizuite. Începând de azi, niciunul nu mai este valabil

Ministrul Educaţiei a anunţat, marţi, că a revocat consiliul de administraţie al Editurii Didactice şi Pedagogice, urmând a fi numit un nou director general până la sfârşitul acesteai săptămâni. Pop reproşează Editurii că a accesat mai puţin de 5% din banii pentru manuale în ultimii cinci ani.

5291 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei a demis conducerea Editurii Didactice şi Pedagogice/ Toate manualele auxiliare vor fi revizuite. Începând de azi, niciunul nu mai este valabil

Ministrul Educaţiei a demis conducerea Editurii Didactice şi Pedagogice

Ministrul Educaţiei a dat, din nou, asigurări părinţilor şi elevilor că vor exista manuale la începutul anului şcolar, precizând că procedurile de achiziţionare sunt în curs. Liviu Pop a explicat că în ultimii cinci ani, mai puţin de 5 % din totalul banilor destinaţi achiziţiei de manuale au ajuns la regia de stat care ar trebui să le editeze, "Editura Didactică şi Pedagogică". Astfel, ministrul a demis consiliul de administraţie al instituţiei.

"Licitaţia este în curs. Consiliul de soluţionare a contestaţiilor ne-a dat un prim răspuns la câteva contestaţii, urmează şi alte răspunsuri. (..) Am analizat ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani în această achiziţie de manuale. În cei cinci ani am plătit peste 142 milioane pentru manuale în învăţământul preuniversitar. Editura didactică şi pedagocică a accesat mai puţin de 5 % din aceşti bani. Am revocat consiliu de administraţie şi vom avea un nou director general la Editura Didactică şi Pedagocică", a declarat Liviu Pop.

Regia Autonomă "Editura Didactică şi Pedagogică" are ca obiect de activitate editarea de: manuale şcolare pentru învăţământul primar, gimnazial, postliceal şi universitar, în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, de lucrări pentru învăţământul preşcolar; manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri; tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie; lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduceri din alte limbi; materiale grafice în domeniul mijloacelor de învăţământ, precum şi alte lucrări necesare învăţământului.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop: Toate manualele auxiliare vor fi revizuite. Începând de azi, niciunul nu mai este valabil

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, miercuri, că toate mijloacele de învăţământ didactic auxiliar şi curicular trebuie revizuite, motiv pentru care niciunul nu va mai fi valabil, o comisie urmând să elaboreze noua metodologie de aprobare a acestor manuale, în maximum 30 de zile.

„Analizând Legea Educaţiei Naţionale, pe articolele 69 şi 94, în care sunt stabilite mijloacele de învăţământ, materiale didactice auxiliare şi curiculare, am constatat că ordinul 4916/2002 nu a fost actualizat, deşi Legea Educaţiei a apărut în 2011. Fapt pentru care am emis un ordin, care anulează acest act normativ din 2002, adică, toate mijloacele de învăţământ didactic auxiliar şi curicular trebuie revizuite. Adică, toate auxiliarele, începând din ziua de astăzi, nu mai sunt valabile şi fac un apel către toate editurile să nu mai transmită niciun material către unităţile şcolare şi către profesor pentru că începânnd de astăzi niciun auxiliar nu este omologat”, a spus Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a adăugat că, în cel mult 30 de zile, o comisie va elabora noi norme metodologice, care vor sta la baza avizării şi acreditării manualelor auxiliare.

„În maxim 30 de zile, o comisie formată din doi secretar de stat, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), reprezentanţi ai federaţiilor sindicale din învăţământ, un reprezentant al Consiliului Elevilor şi un reprezentant al Asociaţiei de părinţi, vor elabora normele metodologice care vor sta la baza avizării şi acreditării acestor auxiliare, astfel încât să avem o zonă clară a acestor auxiliare. Menţionez faptul că, pe această zonă, niciun auxiliar în unitatea şcolară nu va putea fi aprobat de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare, pentru că vom modifica HG-ul în aşa fel încât de evaluarea acestor auxiliare să se ocupe CNEE. Nu va putea aviza decât dacă profesorul sau învăţătorul înaintează acest auxiliar şi este aprobat de consiliul profesoral al unităţii şcolare şi are avizul conform Inspectoratului Şcolar şi asociaţiei de părinţi din unitatea şcolară, asociaţie de părinţi care, dacă îşi doreşte acest auxiliar, trebuie să se angajeze în a derula operaţiunile financiare pentru achiziţionarea auxiliarului”, a explicat sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici