Ministrul Energiei acuză o proastă pregătire în prealabil a fostului guvern pentru perioada de iarnă/ Victor Grigorescu: "Greaua moştenire" e doar o chestiune de discurs politic

Ministerul Energiei, Toma Petcu, a acuzat, în debutul şedinţei Executivului de joi, o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern, precizând că termocentralele au funcţionat la limita stocului de cărbune şi că a trimis Corpul de control să facă verificări.

346 afişări
Imaginea articolului Ministrul Energiei acuză o proastă pregătire în prealabil a fostului guvern pentru perioada de iarnă/ Victor Grigorescu: "Greaua moştenire" e doar o chestiune de discurs politic

Ministrul Energiei acuză o proastă pregătire în prealabil a fostului guvern pentru perioada de iarnă (Imagine: Alexandra Pandrea/ Mediafax Foto)

"De la începutul avertizărilor meteorologice am convocat, împreună cu Ministerul Economiei, Comandamentul Energetic de Iarnă pentru gestionarea acestei perioade dificile. Dincolo de situaţia de urgenţă, am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul Guvern. În primul rând stocurile de cărbune la centralele termoelectrice şi aici m-aş referi la CEO Oltenia, unde avem la ora actuală 357 de mii de tone cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru 4 zile. La Hunedoara avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone cu un consum de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă funcţionare de maxim 4 zile. La stocurile de gaz avem la ora actuală înmagazinat în depozitele Romgaz o cantitate de un miliard 450 de mii de metri cubi. Consumul mediu orar al României în această perioadă este estimat la 70 de milioane metri cubi, el fiind asigurat în felul următor: din producţia internă 28 de milioane metri cubi, depozite 26 milioane metri cubi, import 13 milioane metri cubi şi 3 milioane metri cubi vin în afara sistemului naţional de transport", a spus ministrul Petcu.

Ministrul Energiei a precizat că, în această perioadă, cantitatea de gaz din conduce s-a menţinut în limite normale, de 38 de milioane metri cubi.

”Totodată, vârful de consum orar pe energie electrică a fost atins marţi seară, în intervalul 18.00-19.00, acesta fiind de 9.730 MW. Pentru a asigura funcţionarea normală a sistemului energetic naţional, am dispus următoarele măsuri: asigurarea unor cantităţi mai mari de cărbune la centrale, prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă cărbunele de la mine până la centrale, beneficiind în acest sens de sprijinul total al Ministerului Transporturilor şi al CFR Marfă, suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor în centrale şi în perioada de vârf de consum de gaze am dispus trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe producţia de păcură. Pentru a stabili cum s-a ajuns la situaţia de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe şi la Ministerul Energiei", a mai spus Petcu.

El a mai afirmat că va elabora "proceduri foarte clare şi bine stabilite" pentru asigurarea stocurilor de gaze şi cărbune.

"Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne în această perioadă într-o situaţie limită pe care, doar cu experienţa celor din sistem, am reuşit să o trecem. Când o să începem şedinţa, la ordinea de zi o să cer o suplimentare cu o HG care să vină şi să ne sprijine în acest sens", a conchis Petcu.

Victor Grigorescu: "Greaua moştenire" e doar o chestiune de discurs politic

Fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, a reacţionat, joi, la declaraţiile succesorului său în funcţie, Toma Petcu, care a acuzat o proastă pregătire în prealabil a fostului guvern pentru perioada de iarnă, afirmând că "greaua moştenire" e doar o chestiune de discurs politic.

''Stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi ele au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu la preluarea mandatului. Este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă. Stocuri pentru iarnă au început să fie acumulate încă din toamna. Discuţia pe marginea existenţei lor este o chestiune politică şi nicidecum profesională. Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înfiinţarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de şapte zile că să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există şi din ele producem energia în vârf de sezon rece'', a scris Victor Grigorescu pe Facebook.

El a mai menţionat că Dispecerul Energetic Naţional şi Comandamentul de iarnă care gestionează situaţia an de an au acces la aceste date şi dacă ar fi existat vreo problema ea s-ar fi rezolvat de multă vreme.

''<Greaua moştenire> e doar o chestiune de discurs politic", a conchis Grigorescu.

Ministerul Energiei, Toma Petcu, a acuzat, în debutul şedinţei Executivului de joi, o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern, precizând că termocentralele au funcţionat la limita stocului de cărbune şi că a trimis Corpul de control să facă verificări.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici