Ministrul Finanţelor caută bani pentru creşterea indemnizaţiilor pentru mame

Finanţele vor face împreună cu Ministerul Muncii o simulare pentru a determina efortul bugetar necesar majorării indemnizaţiilor pentru mame la 85% din salariu, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, care nu a exclus o astfel de măsură chiar în ultimele luni ale acestui an.

979 afișări
Imaginea articolului Ministrul Finanţelor caută bani pentru creşterea indemnizaţiilor pentru mame

Ministrul Finanţelor caută bani pentru creşterea indemnizaţiilor pentru mame (Imagine: Shutterstock)

"Există o opţiune în acest sens (al majorării indemnizaţiilor - n.r.). Trebuie să facem calculele cu cei de la Ministerul Muncii şi s-ar pugtea să se găsească fonduri pentru mărirea indemnizaţiei", a spus Georgescu, întrebat de jurnalişti dacă existe resurse pentru această măsură anunţată de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Întrebat dacă revenirea s-ar putea aplica chiar din acest an, Georgescu nu a exclus posibilitatea majorării în ultimele luni, dar decizia depinde de ce va reieşi din calcule.

La mijlocul anului 2010, Guvernul Boc a redus cu 15% indemnizaţia pentru mame, la 65% din salariu.

Ulterior, Guvernul a decis că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, mamele vor avea posibilitatea să opteze pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei şi cu o primã lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 de luni.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era plătită pe doi ani şi reprezenta 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici