Ministrul german al Muncii, într-o întâlnire cu Mariana Câmpeanu: Liberalizarea pieţei muncii nu va creşte fluxurile de lucrători români

Ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale a arătat, într-o întâlnire cu ministrul Mariana Câmpeanu, că nu crede că liberalizarea pieţei muncii va produce schimbări semnificative în ceea ce priveşte fluxurile de lucrători români, bazându-se pe studiile efectuate, dar şi pe experienţa cu UE8.

315 afișări
Imaginea articolului Ministrul german al Muncii, într-o întâlnire cu Mariana Câmpeanu: Liberalizarea pieţei muncii nu va creşte fluxurile de lucrători români

Ursula von der Leyen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice arată vineri, într-un comunicat de presă, că în cadrul vizitei oficiale pe care ministrul Mariana Câmpeanu a efectuat-o în Germania, ministrul Ursula von der Leyen a arătat că nu se aşteaptă la o creşetere a fluxurilor de lucrători români.

"Ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale a precizat faptul că nu consideră că momentul liberalizării pieţei muncii va produce schimbări semnificative în ceea ce priveşte fluxurile de lucrători români, bazându-se pe studiile efectuate, dar şi pe experienţa cu UE8. De asemenea, ministrul Von der Leyen a considerat că liberalizarea completă a pieţei muncii va aduce beneficii economice ambelor state", se precizează în comunicat.

Ministrul Mariana Câmpeanu a mai avut întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Germania şi cu membrii Asociaţiei Oraşelor Germane, subliniind deschiderea pe care autorităţile române o au pentru colaborare şi pentru identificarea soluţiilor optime care să vină în sprijinul cetăţenilor români, oriunde s-ar afla aceştia.

Discuţiile celor doi miniştri au vizat colaborarea bilaterală şi în cadru european, accentul fiind pus pe libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană, în perspectiva liberalizării complete a pieţelor muncii în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.

În prezent, nouă din cele 26 de state membre ale Uniunii Europene aplică restricţii cetăţenilor români care doresc să muncească într-o altă ţară UE. Statele care aplică restricţii sunt: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Portugalia, Ungaria şi Grecia au renunţat la aplicarea regimului tranzitoriu cetăţenilor români începând cu 1 ianuarie 2009 şi Danemarca începând cu 1 mai 2009.

Accesul lucrătorilor români pe pieţele muncii din statele care au impus restricţii se realizează în baza legislaţiei naţionale a statului respectiv şi în baza eventualelor acorduri bilaterale privind circulaţia forţei de muncă, încheiate de România cu aceste state, în principal cu Germania, Spania, Franţa şi Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici