Ministrul Justiţiei, despre protocolul PG-SRI din 2016: Nu este primit. Lăsaţi procurorul general să vă informeze/ Referitor la schimburile de replici cu Augustin Lazăr: Nu văd un conflict

Tudorel Toader a declarat, luni, că nu a primit de la Ministerul Public protocolul din 2016, ci doar pe cel din 2009, prin această afirmaţie contrazicându-l pe procurorul general, Augustin Lazăr, care a precizat că a informat Ministerul Justiţiei şi CSM despre toate protocoalele.

806 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, despre protocolul PG-SRI din 2016: Nu este primit. Lăsaţi procurorul general să vă informeze/ Referitor la schimburile de replici cu Augustin Lazăr: Nu văd un conflict

Ministrul Justiţiei, despre protocolul PG-SRI din 2016: Nu este primit. Lăsaţi procurorul general să vă informeze/ Despre replicile cu Augustin Lazăr: Nu văd un conflict

„Pe data de 20 martie am primit protocolul din 2009. Nu este primit (protocoalele din 2016, n.r.) (...) Lăsaţi procurorul general să vă informeze”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Pe de altă parte, Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat, după ce Tudorel Toader a anunţat că începe evaluarea lui, că întreaga colaborare PG-SRI a fost efectuată în cadrul legii şi că va publica toată corespondenţa cu CSM şi Ministerul Justiţiei privind tema protocoalelor care este, de fapt, una falsă.

„Luând act de intenţia ministrului justiţiei de a declanşa procedura de evaluare a activităţii manageriale pe care am desfăşurat-o, intenţie afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii în decembrie 2016 şi cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Colaborarea dintre Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituţii cu respectarea strictă a legii. În acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondenţa avută cu aceste instituţii”, a precizat procurorul genera Augustin Lazăr, printr-un mesaj transmis de reprezentanţii Parchetului General.

Despre replicile cu Augustin Lazăr: Nu văd un conflict. Dacă dânsul vede, să dezvolte

Ministrul Justiţiei a declarat luni că, din punctul său de vedere, nu există niciun conflict între el şi procurorul general, Augustin Lazăr, explicând că evaluarea celui din urmă este un proces firesc şi nu se antepronunţă privind concluziile.

„Eu cred că trebuie să-l întrebaţi pe dânsul. Nu există niciun conflict, din punctul meu de vedere. Repet, intră în logica evaluării continue. Cum e pregătirea continuă, şi evaluarea este continuă sau poate să fie continuă. Eu vă spuneam că nu mă antepronunţ şi nu pot spune dacă respectivele concluzii vor fi pozitive sau nu negative. Eu nu văd un conflict. Dacă dânsul vede, lăsaţi-l pe dumnealui să le dezvolte”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În urmă cu o zi, procurorul general, Augustin Lazăr, a subliniat că decizia ministrului Justiţiei de a declanşa procedura evaluării sale reprezintă dovada faptului că persoane cu „proceduri judiciare” au nevoie să se producă un carambol judiciar şi să subordoneze justiţia, ce s-a vădit a fi independentă în anchete.

„Desigur că a fost un anunţ brusc, care părea să fie să fie oarecum împotriva cursului unei relaţii de comunicare pe care ministrul Justiţiei dorea să o dezvolte cu noi. Aveam impresia că în urma revocării procurorului-şef DNA domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiţie conform atribuţiilor pe care le are şi să aibă o relaţie armoniasă cu Ministerul Public. În ultima discuţie pe care am avut-o aşa părea. Şi dintr-o dată, brusc, au apărut nişte nevoie ale cuiva, ale unor persoane care am înţeles că i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus această temă falsă brusc, tema pretinsei descoperiri recente de cineva care este chemat să răspundă penal a unor protocoale a Ministerului Public, o altă instituţie a statului român, cu SRI”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, la RFI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici