Ministrul Liviu Pop: Ucrainenii au propus să se studieze 80% în română la clasele 1-4, procentul urmând să scadă la clasele 5-6

Reprezentanţii Ucrainei au propus să se studieze 80 la sută în limba română la clasele 1-4, un procent de 65-75 la sută la clasele 5-6, 50-70 la sută la clasele 7-9 şi la clasele 10-12 un procent de 20-30 la sută, existând în acest moment o negociere în acest sens, a anunţat Liviu Pop.

485 afișări
Imaginea articolului Ministrul Liviu Pop: Ucrainenii au propus să se studieze 80% în română la clasele 1-4, procentul urmând să scadă la clasele 5-6

Ministrul Liviu Pop: Ucrainenii au propus să se studieze 80% în română la clasele 1-4, procentul urmând să scadă la clasele 5-6

"Partea ucraineană a propus să se studieze 80 la sută în limba română la clasele 1-4, un procent de 65-75 la sută la clasele 5-6, 50-70 la sută la clasele 7-9 şi la clasele 10-12 un procent de 20-30 la sută. Partea română a propus procente mai mari şi în acest moment există o negociere între cele două părţi", a declarat, joi, ministrul Educaţiei Naţionale.

Liviu Pop a precizat că, în cadrul întrevederii cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevich, a cerut explicaţii cu privire la modul în care autorităţile ucrainene văd implementarea legii fără a afecta implicit învăţământul în limba maternă - română, arătându-şi dezamăgirea că dialogul şi consultările cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina nu s-au concretizat în prevederi care să asigure un învăţământ de calitate în limba maternă.

"Românii din Ucraina au adresat numeroase petiţii autorităţilor de la Kiev şi au solicitat, de asemenea, autorităţilor române soluţii care să prevină procesul de pierdere identitară. Asociaţii ale românilor din Ucraina au transmis memorii şi scrisori deschise instituţiilor româneşti (Preşedinţie, Guvern, Parlament) şi internaţionale (Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale), solicitând ajutorul în problema îngrădirii dreptului minorităţii româneşti de a studia în limba maternă", a mai spus Pop.

Potrivit datelor autorităţilor române, în regiunea Cernăuţi îşi desfăşoară activitatea 63 de şcoli cu predare în limba română, dintre care trei licee şi 19 şcoli cu predare mixtă, respectiv clase de limba română şi clase de limba ucraineană. În regiunea Transcarpatia, îşi desfăşoară activitatea 12 şcoli şi un liceu cu predare în limba română şi o şcoală cu predare mixtă. În regiunea Odessa, nicio şcoală nu figurează ca având predare în limba română, în schimb există unităţi de învăţământ cu predare în aşa-numita „limbă moldovenească”, a mai precizat Pop.

Preşedintele Ucrainei a promulgat Legea educaţiei, adoptată de Parlament (Rada Supremă) pe 5 septembrie. Adoptarea acestei legi va permite reformarea sistemului educaţional din Ucraina, îmbunătăţind calitatea şi competitivitatea generaţiei tinere, anunţă Preşedinţia Ucrainei într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„Aceasta este una dintre cele mai importante reforme”, a transmis Petro Poroşenko, observând că legea consolidează rolul limbii ucrainene în procesul educaţional.

„În acelaşi timp, Petro Poroşenko a evidenţiat importanţa respectării cu stricteţe a drepturilor minorităţilor din Ucraina”, precizează Preşedinţia de la Kiev.

„Ucraina a demonstrat şi continuă să demonstreze că are o abordare privind drepturile minorităţilor conformă cu obligaţiile internaţionale, compatibilă cu standardele europene, un exemplu pentru ţările vecine”, a subliniat Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei a cerut Ministerului de Externe şi Ministerului Educaţiei să iniţieze consultări cu partenerii europeni, inclusiv cu reprezentanţii Consiliului Europei, pe tema educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici